اولین جلسه کارشناسی نود و یکمین نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان به منظور بررسی طرح کرمان 1404 با رویکرد توسعه گردشگری در استان کرمان و با حضور رئیس اتاق کرمان، نمایندگانی از کمیسیون گردشگری و صنایع دستی اتاق، معاون دفتر توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، نمایندگانی از استانداری و شهرداری کرمان، دانشگاه شهید باهنر کرمان، اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، جامعه حرفهای دفاتر گردشگری استان کرمان و جمعی از محققان، پژوهشگران و فعالان این حوزه برگزار شد.
رئیس اتاق کرمان در این نشست گفت: صنعت گردشگری استان دغدغه ای بوده که برای به ثمر رسیدن آن در گذشته تلاش هایی انجام شده؛ اما نه بخش خصوصی، نه بخش دولتی و نه حتی مردم راضی بوده اند و همچنین امکانات و جاذبه های گردشگری استان برای کشور و دنیا شناخته شده نیست و برای آن تبلیغاتی انجام نشده است.
سیدمهدی طبیب زاده، افزود: برای معرفی کرمان و ظرفیت های آن طرحی توسط “محمد جهانشاهی” معاون دفتر توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی تهیه شده که باید با همراهی تمامی دستگاه های استان بستر اجرای آن را فراهم و استان را آنگونه که شایسته گردشگری استان است، معرفی نمود.
وی ادامه داد: به گردشگری به عنوان پیشران اقتصادی نگاه نمی شود و همواره بودجه کمی در این خصوص به سازمان میراث فرهنگی اختصاص داده شده که با آن نمی توان اقدامات بزرگ را انجام داد.
رئیس اتاق کرمان عملکرد جزیره ای را مشکل استان دانست و گفت: اقدامات خوبی انجام می شود اما از آن ها مطلع نمی شویم، در حالی که این اقدامات نظیر دانه های تسبیح بوده و این طرح می تواند به عنوان نخ تسبیح عمل نماید.
طبیب زاده، افزود: تامین مالی اجرای طرح را با توجه به سود شرکت های بزرگ استان که توسط سهامداران آن از استان خارج می شود، مالیات سنگین اخذ شده از این شرکت ها و همچنین سهم استان از 20 درصد حقوق دولتی معادن دور از انتظار نیست و با توجه به جامعیت طرح پیشنهاد داده شده به منظور جلوگیری از موازی کاری، تقسیم کار مناسبی صورت گرفته تا با نظارت و برنامه ریزی دولت و عملیات اجرایی بخش خصوصی اقتدار مناسبی را برای استان رقم زد.
در ادامه معاون دفتر توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی به تشریح طرح تهیه شده پرداخت و بیان کرد:کمیسیون گردشگری و صنایع دستی اتاق با توجه به تجربیات جهانی و نیز آنچه در کشور طی سالیان گذشته تجربه شده، برنامهای با عنوان”کرمان 1404″ را با هدف ارتقاء جایگاه استان کرمان در بحث گردشگری مد نظر قرار داده تا ضمن افزایش تعداد گردشگران به مقصد کرمان، بستری برای انسجام بیشتر منابع استان در بخش های مختلف از مسیر تمرکز بر یک هدف مشترک فراهم آورد.
محمد جهانشاهی، افزود: این برنامه در قالب کمپین بزرگی با رویکرد مبتنی بر توسعه رویداد محور طراحی شده زیرا بر اساس آمارهای سازمان جهانی گردشگری، رویدادها بیش از 10 درصد از گردشگری جهانی را به خود اختصاص داده اند و نقش مهمی در جریان سازی سفر به مقاصد مورد هدف داشته و دارند.
وی ادامه داد: بر اساس سند آمایش سرزمین استان، نقش گردشگری در توسعه استان از اهمیت ویژه ای برخوردار است و طی ماه های آینده نیز طرح جامع گردشگری استان به عنوان سند بالادستی، مبنای ادامه حرکت کمپین در سال های بعد خواهد بود و مسیر بهره برداری استان از مزیت های حوزه های مختلف را در کنار گردشگری تعالی بخش (مکتب شهید سلیمانی) پیش خواهد برد.
جهانشاهی، اظهار کرد: این برنامه بر پایه گردشگری رویداد محور شکل گرفته و بستری است برای افزایش نقش مردم به ویژه جوانان و نیز زنان در استان کرمان به عنوان بخش مهمی از جامعه که نیازمند حمایت بیشتری نسبت به مردان هستند و توجه به این برنامه و تداوم این مدل برنامه ریزی می تواند از فشارهای کنونی بر منابع به ویژه منابع آب کاسته و نیز کاهش مصرف انرژی را در پی داشته باشد.
معاون دفتر توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در ادامه اهداف کیفی برنامه “کرمان 1404” را تشریح و گفت: در این برنامه، علاوه بر مرکزاستان، سایر شهرستان های استان نیز با توجه به ظرفیت ها و میزان خدمات قابل ارائه ای که دارند، نسبت به فعالیت در این زمینه و برای بازاریابی و تبلیغات متناسب با بازارهای هدف، بهبود کیفی و کمی زیر ساخت ها و آموزش و فرهنگ سازی در میان ذینفعان و جامعه میزبان برنامه ریزی می کنند.
وی ایجاد توجه، باور و عزم ارکان تصمیم گیرنده و بخش های اثر گذار برگردشگری استان در مسیر افزایش جایگاه این صنعت در توسعه استان، آینده نگری نسبت به سرنوشت استان و بستر سازی برای تدوین سناریوهای آینده پژوهانه، مردمی کردن فرآیند توسعه و افزایش نقش جامعه محلی و شهروندان در این مسیر، تغییر نگرش نسبت به استان از ذهنیتی کویری و گره خورده با مواد مخدر به استانی پویا با تنوع طبیعی، فرهنگی و اقتصادی، سرعت بخشیدن به انجام پروژه های زیر ساختی و حمایت جدی تر از سرمایه گذاری های مرتبط و ارتقاء جایگاه استان به عنوان یکی از مقاصد گردشگری داخلی را از سایر اهداف این برنامه عنوان کرد.
جهانشاهی افزود: با توجه به اینکه پایان سال 1404 تعطیلات عید فطر و پایان ماه مبارک رمضان به ایام نوروز متصل می شود و از سوی دیگر، ماه های پایانی کار دولت، شوراها و شهرداری ها به حساب می آید، دو سال باقی مانده فرصت مناسبی است تا در یک مسیر هدفمند، جهت دهی کرده و بستری برای افزایش تعاملات بین بخشی استان فراهم نماییم.
در ادامه نایب رئیس اتاق کرمان و رئیس جامعه حرفهای هتلداران و مراکز اقامتی استان کرمان دررابطه با طرح کرمان 1404 گفت: ابتدا باید خودمان را باور داشته باشیم و اجرای طرح را جدی بگیریم و سپس از مسئولان انتظار حمایت داشته باشیم.
محمدرضا بهرامی، به نشست سال گذشته با حضور استاندار کرمان و با موضوع مسائل حوزه گردشگری اشاره کرد و گفت: مقرر بود ستاد اجرایی برای بررسی مشکلات این حوزه تشکیل و جلسات آن هر دو هفته یکبار با مدیریت استاندار برگزار و مسائل پیگیری شود که متاسفانه این موضوع مغفول مانده است.
وی ادامه داد: در صورتی که مطالبه گری داشته و ستاد اجرایی را تشکیل داده و همه در کنار هم تعهدنامه و مرامنامهای را امضا نمود می توان برای گردشگری استان امیدوار بود.
بهرامی، همچنین به استفاده از ظرفیت رسانهها و شبکههای اجتماعی به عنوان مطالبهگر در حوزه گردشگری تاکید و اظهار کرد: باید به این طرح به چشم یک فرصت نگریست که نتایج ارزشمندی را برای استان فراهم خواهد کرد و تامین منابع مالی اجرای آن نیز با توجه به ثروت استان دور از دسترس نیست.
مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری کرمان در ادامه این نشست گفت: نمی توان روی کمک دولتی ها حساب کرد و برای توسعه و رونق گردشگری به اراده ملی مردم نیاز است.
علی شهسواری، در ادامه به شورایی که چند سال پیش با عنوان”کرمان جهان شهر مقاومت و تاریخ و هنر ایرانی”تشکیل شد، اشاره کرد و گفت: در خصوص تبلیغات این شعار عملکرد ضعیفی داشته و شرکت های بزرگ در سال های گذشته به قسمت کوچکی از تعهدات خود عمل کرده اند.
وی ادامه داد: باید اراده محکمی برای اجرای طرح وجود داشته، دستگاه متولی نظارت بیشتری در این خصوص داشته باشد و همه به این باور برسند که گردشگری می تواند منبع درآمد عظیمی برای استان باشد.
شهسواری تصریح کرد: مقرر است در سال 2024 کرمان به عنوان مرکز پایتخت گردشگری مجمع گفت و گوی همکاری های آسیایی قرار گیرد، چالش بزرگ استان فقدان زیر ساخت های مناسب در این زمینه است و بازاریابی و تبلیغات در این زمینه نیز باید مدنظر قرار گیرد.
وی به ظرفیت ارائه 10 میلیارد تومان تسهیلات گردشگری بدون ارائه ضمانت نامه توسط شهرداری اشاره کرد و برگزاری همایش شهرداری و شوراهای سطح استان با هدف تشریح نقش گردشگری در سطح شهرها را پیشنهاد داد.
گفتنی است مقرر شد با توجه وسیع بودن طرح و گستردگی نظرات، طرح در اختیار حضار قرار گرفته تا پس از مطالعه، در جلسه دیگری بررسی و جمع بندی لازم انجام شود.