اولین نشست کارشناسی نود و ششمین شورای گفت و گوی استان کرمان با موضوع همفکری در خصوص تدوین طرح ایجاد ظرفیت شغل در واحدهای صنفی با استفاده از ظرفیتهای موجود و با حضور رئیس اتاق کرمان، رئیس اتاق اصناف، رئیس اداره آموزش و پژوهش اداره کل فنی و حرفه ای استان، رئیس اداره وصول حق بیمه سازمان تامین اجتماعی استان و نمایندگان برخی دستگاه های دولتی و بخش خصوصی برگزار شد.
در این نشست رئیس اتاق کرمان ضمن اشاره به ظرفیت های اصناف در رابطه با توسعه اقتصادی و ایجاد اشتغال گفت: هدف از برگزاری جلسه استفاده از ظرفیتهای قانونی برای ایجاد شغل در حوزه اصناف است.
سیدمهدی طبیب زاده، افزود: براساس اعلام مسئولان اتحادیه اصناف و اتاق اصناف، ظرفیت فراوانی در این حوزه وجود دارد و در سطح استان 120 هزار واحد صنفی و در سطح شهر کرمان 40 هزار واحد صنفی وجود دارد که اگر بتوان شرایطی را فراهم تا به ازای هر واحد صنفی یک شغل ایجاد شود، میتوان 40 هزار شغل را ایجاد کرد.
وی ادامه داد: افزایش بیکاری، کاهش بسیار شدید سرمایه گذاری و افزایش سرانه ایجاد شغل در کشور و کرمان، ایجاد اشتغال را با مشکلاتی مواجه کرده که باید با همراهی و همدلی یکدیگر راه های ساده تری را برای کمک به ایجاد اشتغال پیدا کرد.
طبیبزاده با اشاره به اینکه قانون کار در کشور به یک تابو تبدیل شده است اظهار کرد: فراکسیون کارگری مجلس، کوچکترین تغییری را برنمیتابد و تغییر قانون کار که نجات کشور در آن است، در دستور کار نیست، اما می توان از برخی ظرفیتها به صورت محدود استفاده کرد.
رئیس اتاق کرمان بیان کرد: با توجه به مباحث گسترده مطرح شده در این نشست، باید به دنبال راهکارها و اقداماتی بود تا با اصلاح برخی از ظرفیت های قانونی موجود، بدون ایجاد حساسیت در قوانین کار و به دور از مزاحمت های قانونی در اصناف شغل ایجاد کرد.
رئیس اداره آموزش و پژوهش اداره کل فنی و حرفهای استان ضمن اشاره به ویژگی بسیار خوب اصناف و امکان ایجاد شغل با سرمایه کم در حوزه اصناف و همچنین عدم اجرای برخی قوانین نظیر قانون کارآموزی در محیط کار واقعی گفت: دو قانون”نظام صلاحیت حرفهای” و “کارآموزی در محیط کار واقعی” در حوزۀ اشتغال واحدهای صنفی، بسیار موثر خواهد بود.
مجید ملامحمدی، افزود: در صورتیکه اصناف در نظام صلاحیت حرفهای قرار گیرند و رتبهبندی شوند، با هدایت آن ها در مسیر ارتقاء شاهد توسعه و رونق اصناف خواهیم بود و در پی آن می توان ظرفیتهای شغلی جدید را به اصناف معرفی کرد.
وی اظهار کرد: کارآموزی در محیط کار واقعی مزیت دیگری است و در صورتی که فردی در واحد صنفی مشغول به کار شود، کارفرما از شمول برخی از قوانین کار و تامین اجتماعی مستثنی خواهد شد. اما متاسفانه این قوانین به خوبی در ایران اجرا نمیشود و تمایلی در واحدهای صنفی برای بهره مندی از مزایای آن ها وجود ندارد.
ملامحمدی تصریح کرد: در واحدهای صنفی استان خلاء بعضی شغل ها مانند تصفیه آب، ماشینکاری، ریخته گری و… احساس می شود که باید برای آن ها برنامه ریزی و آموزش های لازم را ارائه کرد.
رئیس اداره آموزش و پژوهش اداره کل فنی و حرفهای استان بیان کرد: درخواست داریم شغلهایی که نیاز است در واحدهای صنفی، توسعه یابند به اداره کل فنی و حرفه ای اعلام تا با استفاده از ظرفیت ماده 5 قانون نظام صنفی با همکاری اصناف آموزشهای مدون را ارائه نماییم.
نائب رئیس اتاق اصناف در ادامه این نشست ضمن اشاره به کاهش روز به روز واحدهای صنعتی و تولیدی و افزایش واحدهایی مانند کافی شاپ، املاک و … و تایید ظرفیت اصناف برای ایجاد شغل و رفع معضل بیکاری، دستیابی به این مهم را در گرو جراحی عظیم دو قانون کار و تامین اجتماعی دانست و گفت: به جز مالیات، دو قانون اصلی که مبتلا به جامعه است و روزبهروز شرایط را سختتر میکند، بحث قانون کار و تامین اجتماعی است که موجب هراس واحدهای صنفی از ایجاد اشتغال می شود.
حمید فردوسی افزود: دولت به دلیل وضع قوانین مخل و دست و پا گیر مانند وام های خود اشتغالی، حذف شوراهای صلح و سازش میان کارگر و کارفرما از هیاتهای رسیدگی اداره کار و … ، خود بیشترین مهاجم بخش تولید بوده و هیچ قانونی را مورد بازنگری و تغییر قرار نمی دهد.
وی ادامه داد: اگر دولت به دنبال ایجاد اشتغال در بخش اصناف باشد باید این دو قانون برای اصناف بومیسازی شود زیرا اصناف نیازمند قوانین خاص خود هستند.
فردوسی اظهار کرد: هیچ یک از موارد ساعت کار، نحوه استخدام نیرو، مرخصی، پرداخت حقوق، مزایا و حتی تسهیلات مالی اصناف با سازمانهای دولتی بخش خصوصی و شرکتها مطابقت ندارد و متاسفانه این قوانین برای اصناف اعمال میشود.
گفتنی است در این نشست مواردی مانند گردآوری پیشنهادات مشخص در حوزههای مختلف به منظور استفاده از ظرفیت های قانونی موجود برای ایجاد اشتغال در اصناف جهت طرح، بررسی و جمع بندی؛ بازنگری، احیا و اجرای قانون معافیت کارگاههای زیر 5 نفر کارگر از شمول قانون کار؛ اصلاح و احیا آیین نامه اجرایی ماده90 قانون کار؛ تدوین آیین نامه های خاص در خصوص صنوف با تعداد کارگر کم از برخی شمول قانون کار و تامین اجتماعی؛ آموزش و اطلاع رسانی قوانین و مقررات کار و تامین اجتماعی برای کارفرمایان و بیمهشدگان؛ بومی سازی دو قانون کار و تامین اجتماعی برای اصناف؛ ترجمه قوانین کار و تامین اجتماعی؛ عارضه یابی قوانین نظارتی بر اشتغال و اعلام شغلهای مورد نیاز به توسعه در واحدهای صنفی به اداره کل فنی و حرفه ای مطرح شد.