اولین جلسه کارشناسی هشتاد و ششمین نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان با موضوع بررسی راهکارهای تولید صادرات محور در حوزه کشاورزی و با حضور رئیس اتاق، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق و جمعی از فعالان اقتصادی تشکل ها برگزار شد.
رئیس اتاق کرمان در این نشست گفت: با توجه به نامگذاری سال، فرصتی در کشور ایجاد شده و سازمان ها برای سامان دهی به امر تولید به تکاپو افتاده اند و برنامهریزیهای متعددی در راستای افزایش کمی تولید صورت گرفته است.
سیدمهدی طبیب زاده افزود: با وجود تولید انبوه محصولات کشاورزی و مواد معدنی در استان اما ارزشافزودهای ایجاد نمیشود و گاهی امکان عرضه به بازارهای داخلی و خارجی وجود ندارد.
وی ادامه داد: تولید با کیفیت، دارای قابلیت رقابت در بازارهای بین المللی و با ایجاد ارزشافزوده برای کشور ارزشمند است و به همین دلیل تولید صادرات محور در اولین جلسه شورای گفت و گو در سال جاری مطرح و راهکار کلی برای آن ارائه شد که در نظر گرفته شده در هر جلسه شورا به یک موضوع خاص و تخصصی در حوزه صادرات پرداخته شود.
طبیب زاده، اظهار کرد: در همایش فرصت های سرمایه گذاری (کرمان آیدکس) سال گذشته، به بخش های مختلف سرمایه گذاری در استان از جمله ظرفیت ها، مشکلات و راهکارها برای توسعه هر بخش پرداخته شد که از پنل تخصصی کشاورزی که موضوعات بسیار خوبی مطرح شد، موانع توسعه بخش کشاورزی استخراج و برای اظهار نظر به همراه دعوتنامه این جلسه ارسال شده است.
رئیس اتاق کرمان با تاکید بر اینکه کشاورزی استان بهره ور نیست، گفت: با وجود مصرف آب بسیار زیاد و هزینه های دیگر سهم موثری درGDP استان ندارد و نیازمند تغییرات بنیادی در بخش بهره وری کشاورزی است.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه اقلام اصلی کشاورزی کرمان (پسته و خرما) رفته رفته از عرصه رقابت اقتصاد استان بازمی مانند، راهکارهای توسعه صادرات محصولات کشاورزی مدرن را بررسی خواهیم کرد زیرا این گونه تولیدات در کنار بهره وری مناسب از خاک و آب، امکان رقابت مناسبی را در بازارهای جهانی فراهم می کند.
طبیب زاده، گفت: به اعتقاد کشاورزان صنعت گلخانه داری مدرن، با استفاده از تجربه کشور هلند می توان برداشت حداکثر 300 تن در هر هکتار را به هزار و 200 تن افزایش داد که این موضوع نشان می دهد پرداختن به کشاورزی مدرن راهکار نجات کشاورزی است که امیدواریم این باور در مسئولان استان نیز به وجود آید.
در ادامه این نشست رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق کرمان گفت: به نظر می رسد اجرای کشت و تولید قراردادی بهترین گزینه برای تولید صادرات محور است که باید فرهنگ سازی واجرا شود که در این زمینه ارائه آموزش های کاربردی و مشاوره تخصصی به بخش کشاورزی بسیار موثر و ضروری است.
سیدمحمدرضا ترابی موسوی افزود: با توجه به الزام اخذ QR – code برای محصولات گلخانهای- زراعی (فلفل دلمه ای، بادمجان، خیار، گوجه فرنگی، سیب درختی، انگور، خرما و کیوی)، فراگیر نمودن اخذ این کد برای سایر محصولات کشاورزی صادراتی از جمله پسته در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی قرار دارد.
وی اظهار کرد: متاسفانه در کشور بدون برنامه ریزی و اولویت بندی و بدون فراهم بودن زیر ساخت لازم، قوانین و مقرراتی وضع و اجرای آن اجباری می شود که به عنوان مثال آزمایش 13 نوع سم، علف کش و آفت در حالی الزامی شده که دستگاه آن در استان کرمان وجود ندارد و برای تست باید نمونه ها به شیراز ارسال شود.
وی تفاوت موضوع پسته با سایر محصولات کشاورزی را تعداد زیاد تولیدکنندگان و بهره برداران پسته عنوان کرد و ادامه داد: در استان کرمان حدود 212 هزار هکتار باغ پسته وجود دارد که با وجود اینکه این کد برای محصول پسته لازم و مناسب است پیشنهاد می شود وزارت جهاد کشاورزی اخذ این کد برای محصول پسته را برای سال اول اختیاری در نظر گرفته تا مالکان و باغداران عمده آن را اجرا کنند.
ترابی موسوی در بخش دیگری به برخی مسائل حوزه کشاورزی اشاره و بیان کرد: با توجه به تاثیر سوء قیمت گذاری دستوری؛ نظر تشکل ها و بخش خصوصی اخذ و قیمت تمام شده محصول در نظر گرفته شود، نامناسب بودن کامیون های حمل محصولات و همچنین عدم امکان ورود کامیون ها به محل تولید محصولات که پیشنهاد می شود مجوز ورود ناوگان خارجی صادر و محدودیت ورود آن ها به محل تولید رفع شود.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق کرمان تصریح کرد: با توجه به عدم سرمایه گذاری و توجه به تولید انبوه بذور هیبریدی با وجود موفقیت در تولید آن، عدم بهره گیری از فناوری ها و تکنولوژی روز دنیا به دلیل مشکلات ناشی از تحریم ها، تامین ارز و خرید ماشین آلات؛ پیشنهاد می شود زمینه تعامل شرکت های دانش بنیان داخلی و خارجی و همچنین شرایط تامین ارز توسط بانک مرکزی برای تامین سخت افزاری امکانات فراهم شود.
وی افزود: به منظور استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان داخلی، روش ها و تکنولوژی های نوین آن ها در آگاه سازی تولیدکنندگان و کشاورزان، پیشنهاد می شود با محوریت اتاق کرمان، کانونی متشکل از جهاد کشاورزی، پارک علم و فناوری، شرکت های دانش بنیان و تیم دانشگاهی تشکیل داده تا از امکانات در دسترس برای ارتقای بهره وری و تولید بهینه استفاده کرد.
ترابی موسوی، اظهار کرد: برندسازی و بازاریابی و عدم تعامل بانک کشاورزی به عنوان بانک تخصصی این حوزه در کمیته رفع موانع تعامل و عدم ارائه تسهیلات از سایر مسائل این حوزه است.
گفتنی است در این نشست مواردی مانند پیگیری تحقق تولید قراردادی، دعوت از سازمان حفظ نباتات و درخواست ارائه گزارشی از اقدامات انجام شده در خصوص آفات فراگیر جنوب کشور به ویژه کرمان و پیشنهاد راهکار عملیاتی برای کنترل آن، برگزاری رویداد استارت آپی با حضور شرکت های دانش بنیان و کشاورزان به منظور فراهم ساختن زمینه انتقال تکنولوژی و نوآوری به بخش کشاورزی و ارتباط میان آن ها و تدوین و اجرای نظام آموزشی هدفمند به منظور آموزش و ترویج فرهنگ کشاورزی مدرن با همکاری جهاد کشاورزی و نظام مهندسی کشاورزی و اتاق بازرگانی پیشنهاد داده شد.