اولین پیش جلسه هفتاد و نهمین شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان با موضوع بررسی مسائل و موضوعات حوزه دانش بنیان از جمله توسعه اقتصاد دانش بنیان و سند توسعه فناوری استان و با حضور رئیس اتاق بازرگانی کرمان، رئیس اداره کل آموزش فنی و حرفهای استان کرمان، اعضای انجمن شرکتهای دانشبنیان استان و رئیس مرکز مطالعات و پژوهشهای اقتصادی اتاق بازرگانی کرمان برگزار شد.
رئیس اتاق کرمان با توجه به اینکه امسال سال دانش بنیان نامگذاری شده و همه سازمان ها به فراخور توان خود نسبت به موضوع اقداماتی نیز انجام داده اند، گفت: اما این اقدامات به هدف مشخصی نرسیده و کار جدی در رابطه با توسعه شرکت ها انجام نشده است.
سیدمهدی طبیب زاده افزود: در جلسه شورای گفت و گو نحوه توسعه شرکتهای دانشبنیان و چگونگی کمک به آنها مطرح و پیشنهاداتی ارائه شود که اگر اجرایی شود مسیر رشد و توسعه شرکت های دانش بنیان فراهم خواهد شد.
وی ادامه داد: استان کرمان در مسیر گذار از اقتصاد مبتنی بر منابع به اقتصاد مبتنی بر دانش است و این موضوع به اهمیت اقتصاد دانش بنیان و توسعه شرکت های دانش بنیان در استان کرمان می افزاید.
مسائل اینترنتی خطری برای شرکت های دانش بنیان است
در ادامه این نشست رئیس مرکز نوآوری و تحول دیجیتال اتاق تهران گفت: در شرایط کنونی هیچ سرمایهگذاری حاضر به سرمایهگذاری نخواهد بود زیرا اینترنت به عنوان نیاز اولیه و از اساسیترین زیرساختها برای شرکتهای نوآور، دانشبنیان و یا استارتآپ ها در خطر است.
بنکدار پور، افزود: با فراهم کردن نیازهای زیرساختی شرکتهای نوپا، فناور، دانشبنیان، استارتآپ به ویژه اینترنت، این شرکت ها پیشرفت می کنند.
وی ادامه داد: در دنیا شرکتهای کوچک یا استارتآپها برای جذب سرمایه گذاری شرکتهای بزرگ تلاش می کنند و برقراری ارتباط میان شرکتهای کوچک و بزرگ در این اکوسیستم بسیار ضروری است.
بنکدارپور، با اشاره به اینکه بسیاری از شرکتهای بزرگ در تعریف علمی”دانش بنیان” نمیگنجند، گفت: هنگامی نتوان نقش شرکتهای بزرگ را در اکوسیستم داشته باشیم حمایتهای آنها از شرکتهای کوچکتر را نخواهیم داشت.
رئیس مرکز نوآوری و تحول دیجیتال اتاق تهران به عمده مشکلات شرکت های دانش بنیان اشاره و افزود: عدم اجرای آیین نامه دورکاری برای پرسنل شرکت های استارتاپی یا دانش بنیان، عدم اجرای معافیت های مالیاتی برای استارت آپ در چند سال اول فعالیت اینگونه شرکت ها، مسائل مرتبط با امور گمرکی علی الخصوص در زمان ثبت سفارش مواد اولیه توسط شرکت های دانش بنیان و مسائل مربوط به عدم صدور مجوز برای شرکت های دانش بنیان مستقر در مناطق مسکونی از جمله این مشکلات است.
قانون جهش دانش بنیان کمک کننده است
رئیس کمیسیون کسبوکارهای دانشبنیان اتاق ایران، گفت: متاسفانه در سال دانش بنیان با توجه به محدودیت های به وجود آمده از سوی دولت، چالش های ایجاد شده که باید از فرصت ها و امکانات موجود برای کمک به شرکت های دانش بنیان استفاده کرد.
افشین کلاهی افزود: قانون جهش دانش بنیان و تصویب آیین نامه ها و دستورالعمل های آن، می تواند به شرکت های دانش بنیان کمک کند.
وی ادامه داد: اگر اکوسیستمی ایجاد شود تا فاصله بین سرمایه در شرکت های بزرگ و شرکت های دانش بنیان را کاهش دهد، بخش مهمی از مشکلات شرکت های دانش بنیان مانند تامین سرمایه و تجاری سازی محصولات آنها برطرف خواهد شد.
کلاهی، با اشاره به اینکه ماده 12 قانون جهش تولید دانش بنیان بسیار تاثیر گذار است، گفت: با توجه به مکاتبات انجام شده با صندوق نوآوری و شکوفایی، معاونت عملی و فناوری و سازمان مدیریت و برنامه ریزی، و اخذ مجوز استفاده از اعتبارات استان برای افزایش سرمایه صندوق ها از طریق پارک های علم و فناوری و وزارت علوم و همچنین استفاده از اختیارات استانداران در این زمینه، بعضی از مشکلات اکوسیستم دانش بنیان ها در استان حل می شود.
عدم امکان رقابت شرکتهای دانشبنیان استان کرمان با شرکتهای بزرگ
معاون فناوری پارک علم و فناوری استان کرمان به مشکلات پیش روی حوزه دانشبنیان اشاره کرد و گفت: صنایع در شناخت نیازهای خود و تعریف صحیح از نیاز دچار چالش هستند و چون نیازهای آنها بهدرستی تعریف نمیشود نمیتوانند برای آن برنامهریزی کنند.
مسعود رضایی زاده، افزود: آغاز فناوری اساساً از نیاز شکل می گیرد و درصورتیکه نیاز از ابتدا بهدرستی تعریف و تدوین نشود (در هر سطحی) این عارضه وجود خواهد داشت.
وی ادامه داد: دانشگاهها بهطور پیوسته درگیر آییننامههای جدید شتابزده و کوتاهمدت هستند و سیستم را با سردرگمی مواجه نموده و نتوانسته راهبری خوبی را ایجاد نماید.
رضایی زاده، مشکلات مالیاتی و بیمهای را از سایر مشکلات عنوان کرد و گفت: عدم تسلط کافی اعضای هیاتهای حل اختلاف امور مالیاتی، تأمین اجتماعی و کار به قوانین، مقررات و فرآیندهای اجرای اکوسیستم دانشبنیان استان منجر به بروز خطا در تصمیمهای اتخاذ شده برای پروندههای شرکتهای فناور و دانشبنیان شده است.
معاون فناوری پارک علم و فناوری استان کرمان به مشکلات بانکی و تأمین تضامین برای دریافت تسهیلات اشاره کرد و افزود: یکی از مهمترین ویژگیهای شرکتهای دانشبنیان و فناور ارزش فناوری یا همان مالکیت فکری (دارایی نامشهود) آنهاست که اگر مالکیت معنوی یک شرکت ارزشگذاری شود ممکن است 20 تا 30 میلیارد تومان باشد اما دستگاههای اجرایی این ارزشگذاری را قبول ندارند.
وی ادامه داد: عدم امکان رقابت شرکتهای دانشبنیان استان کرمان با شرکتهای بزرگ در مناقصات، مسائل مرتبط با منابع انسانی متخصص و عدم توجه به مسائل درون سازمانی شرکت ها از سایر مشکلات این حوزه است.
گفتنی است در این نشست مقرر شد مسائل و پیشنهادات مطرح شده برای طرح در جلسه شورای گفت و گو جمع بندی شود.