رئیس اتاق کرمان در نشست کارشناسی شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان در 17 مردادماه ۱۴۰۳، با بیان اینکه ماده ۲۶ آیین نامه اجرایی قانون معادن برخلاف قانون و مخل واقعی در پیشرفت معدن است، گفت: این ماده باید با در نظر گرفتن مرجعی برای رسیدگی به اعتراضات و حقوق ایجاد شده، حذف شود.
سیدمهدی طبیبزاده، پیشنهاد برخی اصلاحات قانونی برای تحقق رشد 13 درصدی بخش معدن در برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران، را مطرح کرد و افزود: حذف این ماده را به دو روش طرح در شورای گفت و گو و پیگیری از طریق شورای گفت و گوی ملی و در نهایت اصلاح آئین نامه در هیئت دولت، و مسیر کوتاه تر، پیگیری از طریق سیستم قضایی و دیوان عدالت اداری، میتوان پیگیری کرد.
وی بیان کرد: معدن میتواند یکی از بخشهای اصلی اقتصاد باشد اما به دلایلی نتوانسته سهم خود را به درستی در GDP استان نشان دهد که یکی از دلایل آن نبود اکتشاف و عدم امکان ثبت محدودهها و ماده ۲۶ آیین نامه اجرایی است.
اصلاح ماده ۲۶ بسیاری از محدوده های معدنی را آزاد می کند
نایب رئیس کمیسیون معدن اتاق کرمان نیز در این نشست با اشاره به اینکه ماده ۲۶ آئین نامه، محدوده های معدنی را بلوکه کرده و اجازه نمیدهد سرمایه گذاران و مکتشفین بعدی به این محدوده ورود کنند، افزود: اصلاح این ماده، موتور محرکهای در حوزه اکتشاف است، زیرا در حال حاضر چهار هزار و ۱۲۸ محدوده بلوکه و هزار و ۸۵۴ محدوده مزایدهای وجود دارد.
علی فتحی، با اشاره به ظرفیت های معدنی استان کرمان، خاطرنشان کرد: در کمیسیون معدن اتاق برای دستیابی به رشد ۱۳درصد و رفع موانع آن، کمیته فنی تشکیل شده و گام نخست، باز شدن فضا برای فعالیتهای معدنی است.
وی اظهار کرد: تعارض منافعی که در موضوع ماده ۲۴ قانون معادن وجود دارد و بلاتکلیفی که لایههای مزایدهای ماده آیین نامه اجرایی ایجاد کرده، پایه و اساسی است که باعث شده حدود ۹۸ درصد مساحت کشور حبس شود.
لزوم حذف ماده 26 از طریق دیوان عدالت اداری و هیئت دولت
سیدمهدی قویدل، معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان کرمان با بیان اینکه سازمانهای قید شده در ماده ۲۴ یکی از چالشهایی است که با آن مواجه هستیم، گفت: باید یک چارچوب برای رسیدگی به اعتراضات احتمالی نسبت به حذف ماده 26 مشخص کرد و با توجه به توضیحات ارائه شده بهتر است این موضوع از طریق دیوان عدالت اداری و همچنین هیئت دولت پیگیری شود.
پروانه های بلاتکلیف اکتشاف معدن با سرعت رسیدگی شود
عضو کمیته فنی کمیسیون معدن اتاق کرمان مشکل اساسی استان را پروانههای بلاتکلیف دانست و افزود: حدود ۲۰ درصد پروانههای بدون اکتشاف، ابطال شده و 20 درصد دیگر نیز باید به مرحله ابطال برود اما هنوز به آن رسیدگی نشده است.
سینا زینلی، اظهار کرد: تحقق رشد ۱۳ درصدی تنها با اصلاح قوانین صورت نمیگیرد و باید برای وضع موجود و مشکلاتی که در نهادها و سازمانهای متولی وجود دارد، راهکارهایی را ارائه و مسائل را حل کرد.