دومین نشست کارشناسی نود و ششمین شورای گفت و گوی استان کرمان با موضوع بررسی و جمع بندی پیشنهادات در زمینه استفاده از ظرفیت های قانونی برای ایجاد شغل در واحد های صنفی و با حضور رئیس اتاق کرمان، رئیس اتحادیه صنف ماشین ساز، فلزتراش و صنعتگران خودروی کرمان، رئیس اداره وصول حق بیمه سازمان تامین اجتماعی، رئیس روابط کار اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی و کارشناس اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان کرمان برگزار شد.
رئیس اتاق کرمان در این نشست ضمن اشاره به ظرفیت اصناف برای ایجاد اشتغال گفت:۴۰ هزار واحد صنفی در شهر کرمان و ۱۲۰ هزار واحد صنفی بزرگ و کوچک، تولیدی، توزیعی و خدماتی در سطح استان وجود دارد و اگر شرایطی فراهم شود که هر واحد صنفی فقط یک شغل ایجاد کند، میتوان بدون سرمایهگذاری سنگین120 هزار شغل ایجاد کرد.
سیدمهدی طبیب زاده، در رابطه با اهمیت این موضوع به ایجاد اشتغال در منطقه گل گهر اشاره کرد که با آن همه سرمایه گذاری های سنگین 25 هزار شغل ایجاد کرده است. افزود: با استفاده از این ظرفیت اصناف میتوان تحول جدی در اشتغال ایجاد کرد و میزان بیکاری را تا حد زیادی کاهش داد.
وی ادامه داد: برای بهرهبرداری از این ظرفیت باید رستهها اصلاح شود که در این مورد درخواست تشکیل کمیته ای متشکل از نمایندگان اصناف، اداره تامین اجتماعی، اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی و اتاق تعاون مطرح است تا لیست رسته ها را در سریعترین زمان ممکن بررسی و اصلاح شوند.
طبیب زاده، همچنین در رابطه با ایجاد شهرکهای صنفی تخصصی اظهار کرد: اگر بتوان شرکت شهرکهای صنعتی را متقاعد و زمینی با نرخ صنعتی برای این منظور اخذ شود، مقرون به صرفه خواهد بود و اصناف باید لیست صنوفی را که حاضر به تاسیس کارگاه در شهرکهای تخصصی هستند، اعلام کنند.
رئیس اتاق کرمان بیان کرد: عدم حمایت بیمهای از مهارتآموزان در محیط واقعی کار یکی از نقاط ضعف دستورالعمل کارورزی در محیط واقعی کار است که اصلاح آن امری لازم و ضروری است که باید بررسی شود که امکان انجام این کار توسط کدام یک از صندوقهایی که در حال حاضر پوشش بیمهای دارند، وجود دارد تا بتوان آییننامه را اصلاح کرد.
وی خاطرنشان کرد: اگر چه طرح پیشنهادی آمایش مشاغل صنفی استان ارتباطی با اتاق ندارد اما اتاق بازرگانی کرمان آمادگی خود را برای همراهی با اتاق اصناف برای روشن شدن موضوع و ایجاد بانک اطلاعاتی، اعلام می کند.
در ادامه این نشست رئیس اداره وصول حقوق بیمه تامین اجتماعی استان کرمان در رابطه با اینکه چه مجموعه و یا نهادی می تواند لیست 38 عنوان رسته شغلی که در حال حاضر فعالیت اقتصادی در آنها انجام نمی شود و در واقع وجود ندارند را به هیات دولت پیشنهاد دهد، گفت: سازمان تامین اجتماعی تنها می تواند نظر مشورتی ارائه دهد و به همین دلیل به نظر می رسد اتاق اصناف و اتاق بازرگانی که بیشتر با مشاغل در ارتباطند، میتوانند پیشنهادات مناسبی را ارائه کنند.
سیما میرکماندار، در بخش دیگری افزود: برای ایجاد اشتغال و اشتغال زایی بهتر است به واحدهای صنفی که از توان مالی خوبی برخوردارند،پرداخته نشود و بیشتر به سمت کارگاههای تولیدی رفت.
رئیس روابط اداره کار اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمان نیز در ادامه این نشست ضمن اشاره به ماده 27 قانون کار که در حال حاضر اصلاحیه آن در دستور کار هیات دولت قرار دارد، گفت: بر اساس این ماده هرگونه تصرفی که از سوی کارگر محرز شود با رای کمیته انضباط کار و نظر مثبت شورای اسلامی کار، کارفرما می تواند آن ها را اخراج کند.
مهدیه شادروان ادامه داد: در واقع این قانون نه تنها در جهت ایجاد اشتغال نبوده، بلکه اختلال ایجاد می کند که در اصلاحیه این ماده قانونی”شورای اسلامی کار”حذف و”کمیته انضباط کار”جایگزین شده است.
وی افزود: با پایان یافتن دوره برنامه توسعه سوم، قانون معافیت کارگاههای زیر ۵ نفر دیگر احیا نشد و درصورتی که این قانون دوباره با برخی شرایط برای خروج از برخی قوانین اداره کار، احیا شود این امکان فراهم خواهد شد تا کارفرما بتواند اشتغالزایی کند و کارآموز نیز داشته باشد.
گفتنی است در این نشست پیشنهاداتی از جمله لیستی از اصناف دارای پتانسیل و صلاحیت توسط اتاق اصناف و ارائه به شورای مهارت استان تهیه شود تا پس از تایید و تصویب برای معرفی کارورزان به دانشگاه شهید باهنر ابلاغ شود.
همچنین پیشنهاد اصلاح بند (د) ماده ۲۱ قانون کار نیز مطرح می شود به گونه ای که قراردادهای با مدت موقت، پس از گذراندن یک بازۀ زمانی به قراردادهای دائم تبدیل شوند.