دومین پیش جلسه هفتاد و هشتمین نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان با موضوع بررسی دستورالعمل اجرایی طرح مهارتآموزی در محیط واقعی کار و نظام صلاحیت حرفهای و با حضور رئیس اتاق بازرگانی کرمان، رئیس مرکز مطالعات و پژوهشهای اقتصادی اتاق کرمان و رئیس محترم اداره آموزش فنی و حرفهای استان برگزار شد.
در این نشست رئیس اتاق بازرگانی کرمان با بیان اینکه در حال حاضر شرایط برای فعالیت صندوق مهارتآموزی مناسبتر از گذشته است، گفت: اعتبارات این صندوق میتواند از محل ماده ۱۴ قانون دولتی معادن تأمین شود. سیدمهدی طبیب زاده، افزود: سال گذشته از این محل ۴۰۰ میلیارد تومان به استان برگشت داده شد که اگر بتوان از این منابع مالی برای تأمین اعتبار صندوق مهارتآموزی در استان استفاده کرد به اشتغال، کیفیت کار مهارت آموز و بهبود فضای کسبوکار کمک خواهد شد.
وی ادامه داد: پیشنهاد میشود این صندوق از سه اتاق بازرگانی، تعاون و اصناف تشکیل شود و با توجه به اینکه سرانه اشتغال در بخش صنعت یک تا ۲ میلیارد تومان برآورد شده با راهاندازی این صندوق میتوان به واحدهای صنفی کوچک برای ایجاد اشتغال حتی یک نفر کمک کرد.
طبیب زاده، تصریح کرد: حدود 80 هزار واحد صنفی در استان کرمان فعالیت داشته که از این تعداد حدود 36 هزار واحد صنفی مهارت محور هستند، اگر هر یک از این واحدهای صنفی یک نفر را بهعنوان مهارت آموز در واحد صنفی خود بکار گیرد، 36 هزار مهارت آموز وجود دارد.
در نظر گرفتن مشوق بیمهای برای کارفرما در صورت جذب کارآموز
در ادامه این نشست رئیس اداره آموزش فنی و حرفهای استان کرمان با بیان اینکه در دستورالعمل اجرای طرح مهارتآموزی در محیط واقعی کار، مشوق بیمهای برای کارفرما در صورت جذب کارآموز وجود داشت که در حال حاضر حذفشده،گفت: درخواست اعمال دوباره این مشوق بیمهای مطرح است.
مجید ملامحمدی افزود: همچنین به دلیل عدم اطلاعرسانی مناسب این طرح به اصناف و کارآموزان، پیشنهاد میشود اطلاعرسانی در سطح ملی و جا انداختن این طرح در بین اصناف از طریق رسانه ملی انجام شود.
وی ادامه داد: همچنین اگر برای اجرای این طرح ضمانت اجرایی به دانش آموزان و دانشجویان بدهیم نتایج خوبی در پی خواهد داشت.
ملامحمدی بیان کرد: راهبری اجرای آموزش با سازمان آموزش فنی و حرفهای است اما اگر اجرای دستورالعمل اجرای طرح مهارتآموزی برونسپاری شود و سه اتاق تعاون، اصناف و بازرگانی مسئولیت اجرای آن را بپذیرند، این کار بسیار بهتر پیش خواهد رفت.
رئیس اداره آموزش فنی و حرفهای استان کرمان، افزود: راهاندازی صندوق مهارت که اساسنامه آن با همکاری اتاق بازرگانی کرمان تدوین شده میتواند به این موضوع کمک کند.
وی در رابطه با چارچوب ارتقاء صلاحیت حرفهای که مستلزم داشتن نظام است، گفت: این نظام مصوب شده و قانونی است اما بسیار زمانبر و کند اجرا میشود.
ملامحمدی اظهار کرد: در کرمان برای توسعه کار موانعی وجود دارد که می توان به عدم استقبال اصناف از این طرح به دلیل هزینه بر بودن تهیه ابزار، تجهیزات و دانش فنی اشاره کرد که پیشنهاد می شود حمایت مالی از اصناف از محل اعتبارات بند ۱۴ قانون حقوق دولتی معادن صورت گیرد.
رئیس اداره آموزش فنی و حرفهای استان کرمان، افزود: زمانبر بودن آن به دلیل نبود آییننامه اجرایی این طرح یکی دیگر از موانع است که پیشنهاد می شود آییننامه اجرای آن در سطح ملی مصوب شود تا کار سرعت گیرد.
وی تصریح کرد: عدم الزام طی کردن مراحل نظام صلاحیت حرفهای برای گروههای مختلف اصناف از دیگر موانع توسعه این طرح است که پیشنهاد میشود قبل از دریافت مجوز آزمون صلاحیت دریافت شود.
حذف الزام بودن کد کارگاهی
در ادامه کارشناس مرکز مطالعات و پژوهشهای اقتصادی اتاق بازرگانی کرمان پیشنهادهای مدنظر برای طرح در جلسه شورای گفتوگو در رابطه با مهارت آموزی و نظام صلاحیت حرفه ای را مطرح کرد و گفت: در زمینه اطلاعرسانی و مشاوره پیشنهاد میشود اتاقهای سهگانه با اداره آموزش فنی و حرفهای استان نسبت به راهاندازی پیشخوان مهارتآموزی اقدام نمایند که این پیشخوانها وظیفه دارند مشاوره کسبوکارها و علاقمندان به مهارتآموزی را انجام دهند و اقدامات لازم برای جهت دریافت مجوزهای مهارتآموزی نیز انجام شود.
محمدامین عبدالله نژاد خاطرنشان کرد: در رابطه با عدم اطلاعرسانی کافی این دستورالعمل پیشنهاد میشود به منظور ارتقاء فرهنگ مهارتآموزی در جامعه در راستای وظایف فرهنگسازی صداوسیما، سازوکارهای اطلاعرسانی عمومی مهارتآموزی از طریق برنامه های صدا و سیما، اطلاع رسانی در مقطع دوم متوسطه، هنرستانها و مراکز کار و دانش و حذف الزام بودن کد کارگاهی در این دستورالعمل در نظر گرفته شود.
حذف معافیتها و مشوقها پروانههای کسب را بسته است
رئیس اتحادیه ماشین ساز اتاق اصناف کرمان از حمایت سازمان فنی و حرفهای استان برای صدور گواهینامهها در رشتههای میکسر و بتن برای افراد مهارت آموز قدردانی کرد و گفت: با حذف معافیتها و مشوقها پروانههای کسب بسیاری در اتحادیه بستهشده است.
مسعود حیدری زاده، افزود: واحدهای زیرمجموعه این اتحادیه میتواند ۵۰۰ نفر نیرو جذب کنند حتی پیشنهاد جذب نیرو از افراد آزادشده از زندانها، افراد تحت پوشش کمیته امداد و افراد پاکشده از کمپهای ترک اعتیاد مطرح شده اما متأسفانه قوانین سازمان بیمه تأمین اجتماعی موانع و مشکلاتی بر سر راه فعالیت این اصناف ایجاد کرده است.
گفتنی است در این نشست مقرر شد گنجاندن مباحث مهم مربوط به کارآموزی، کارورزی و مهارتآموزی در اسناد فرادستی (برنامه هفتم توسعه) پیگیری شود.