رئیس اتاق کرمان 27 اردیبهشت ماه 1404در نشست کارگروه تخصصی کارشناسی دبیرخانه شورای گفت و گوی استان کرمان با تأکید بر ضرورت ایجاد مشوق ها و یارانه هایی برای جذب سرمایهگذاران در حوزه گردشگری، بر لزوم تحلیل اقتصاد گردشگری از سوی سازمان مدیریت و برنامه ریزی و تعیین نقش این بخش در تولید ناخالص داخلی استان تأکید کرد و گفت: با انجام این تحلیل، جایگاه پیشتاز حوزه گردشگری مشخص می شود و برنامه ریزیها بر این اساس صورت خواهد گرفت.
سیدمهدی طبیب زاده، در این نشست با موضوع”بررسی راهکارهای ارتقاء گردشگری و حفظ میراث فرهنگی” با بیان اینکه برگزاری جشنواره بومگردی ها، فرصت بسیار ارزشمندی را برای استان فراهم آورد، افزود: در این دوره، توجه مسئولان گردشگری و سیاستگذاران کشوری به استان کرمان معطوف خواهد شد، مقامات ارشد از جمله وزرا و معاونین به استان سفر خواهند کرد و این فرصتی مغتنم برای انجام اقدامات اساسی در حوزه گردشگری است.
وی با تأکید بر ضرورت تلاش های مستمر برای تبدیل استان کرمان به مقصد گردشگری، افزود: علیرغم تمام مذاکرات، جلسات و تشریح کامل مزایای گردشگری کرمان، هنوز مشخص نیست چرا گردشگری در این استان رونق نمیگیرد؟ باید بررسی شود چه اقداماتی لازم است تا استان کرمان بتواند متناسب با ظرفیت های خود در حوزه گردشگری و توریسم مطرح شود.
رئیس اتاق کرمان با اعلام آمادگی برای دریافت نظرات بخش های مختلف و تهیه فهرستی جامع از پیشنهادات مستند، قوی، قابل پیگیری و اثرگذار برای ارائه در شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی، گفت: این پیشنهادات باید پیگیری شود تا کرمان در مسیر توسعه گردشگری قرار بگیرد.
طبیب زاده، در بخش دیگری از سخنان خود، به موضوع اوقاف و گردشگری اشاره کرد و افزود: بسیاری از مراکز میراثی و فرهنگی واقع در بافت قدیم شهر، در اختیار سازمان اوقاف قرار دارند و در آستانه تخریب هستند. از جمله این موارد میتوان به بازار قلعه محمود و بخشی از کاروانسرای هندوها اشاره کرد. متأسفانه نه سازمان اوقاف برای حفظ و بهرهبرداری از این بناها به منظور تبدیل آنها به جاذبههای گردشگری سرمایهگذاری میکند و نه سازوکاری برای واگذاری آنها وجود دارد. به همین دلیل، این ثروت ملی سال به سال دچار تخریب میشود.
وی با مقایسه وضعیت استان کرمان با استان یزد، اظهار کرد: مشابه همین مراکز در استان یزد نیز وجود دارد که با تبدیل شدن به مراکز گردشگری، زمینه جذب توریست و زیبایی شهر و تفریح مردم را فراهم آوردهاند. این در حالی است که در استان کرمان، این بناها به مخروبه تبدیل شدهاند و جای تأسف است که شاهد تخریب آنها هستیم.
رئیس اتاق کرمان تصریح کرد: در استان کرمان، مصمم هستیم ارادهای جدی برای احیای بافت قدیم ایجاد کنیم. از آنجایی که بخش قابل توجهی از این بافت در حوزه اوقاف قرار دارد، انتظار میرود کارشناسان این حوزه در سازمان اوقاف نیز راهکارهای همکاری مشترک را شناسایی و اعلام کنند.
وی با اعلام آمادگی اتاق کرمان برای تهیه طرحهای احیا و بازسازی بناهای قدیمی کرمان، اظهار کرد: از رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه برای این موضوع دعوت می کنیم و امکان برقراری همکاری های مشترک در قالب تفاهمنامه چندجانبه وجود دارد.
رئیس اتاق کرمان با ابراز تأسف از عدم اولویت بخشی به گردشگری از سوی مسئولان استان، افزود: اتاق کرمان هرچه تلاش میکند تا چرخ گردشگری را در این استان به حرکت درآورد، این چرخ با دشواری پیش میرود. این در حالی است که اگر حرکت اولیه آغاز شود، شاهد سرعت گرفتن آن خواهیم بود.
طبیب زاده ادامه داد: اگر همه باور داشته باشند که گردشگری میتواند پیشران اقتصادی استان باشد و در صورت نبود معادن، قادر به چرخاندن اقتصاد استان است، گردشگری رونق گرفته و در نتیجه آن، صنایع متعددی رشد می کنند و این امر نقش بسزایی در اشتغالزایی و رفع محرومیت خواهد داشت، اما متأسفانه این باور هنوز شکل نگرفته است.
وی در پایان برای ارائه هدفمند موضوعات مرتبط با گردشگری استان مواردی را یادآور شد که تحرک بخشی به گردشگری کرمان، معرفی کرمان از طریق رویدادها، احیای بافت قدیم، بررسی نقش صنایع دستی، شناسایی نقاط ضعف در زیرساخت ها، تعیین روشهای جذب سرمایهگذاری و تکمیل زنجیرههای مرتبط با گردشگری، تغییر رویکرد آژانسهای مسافرتی، دعوت از سرمایهگذاران بزرگ گردشگری و تعریف اهداف عددی گردشگری از جمله این موارد بود.
جدول رویدادهای گردشگری کرمان تدوین شود
نایب رئیس اتاق کرمان نیز به غفلت و نبود برنامهای مدون برای موضوع صنایع دستی در استان کرمان اشاره کرد و گفت: در خصوص شعارهای مطرح شده مانند”لبخند دنیا به کرمان”، “کرمانِ بر فراز” یا “کرمان 1405″، اگر همدلی و عزم جدی وجود نداشته باشد، هر نامی که بر این برنامه ها گذاشته شود، تأثیر چندانی نخواهد داشت.
محمدرضا بهرامی، با تأکید بر وجود مصوبات متعدد غیراجرایی، اظهار کرد: یکی از مواردی که نیازمند پیگیری جدی است، جدول رویدادهای گردشگری است. وی بر ضرورت احصاء مسائل و مشکلات صندوق احیا، تعریف چند پروژه شاخص و موارد مشابه تأکید کرد و افزود: مواردی مانند باغ بیرمآباد وجود دارد که توسط آستان قدس رضوی مرمت شده و آماده بهرهبرداری است اما متأسفانه از آن استفاده نمیشود.
وی با اشاره به سفر عزت الله ضرغامی (وزیر وقت میراث فرهنگی در دولت سیزدهم) به کرمان و قول مساعد برای بازگشایی باغ بیرمآباد، خواستار پیگیری بیشتر برای اجرایی شدن این موضوع شد و افزود: عدم موفقیت طرحهایی مانند”کرمان 1404″، به دلیل عدم همراهی برخی مدیران استانی بود اما در حال حاضر که همراهی استانداری، اداره کل میراث فرهنگی، اتاق بازرگانی و شهرداری وجود دارد، میتوان از این ظرفیت استفاده کرد و موضوعات مختلفی از جمله صنایع دستی، برندسازی و صادرات آن و سایر حوزهها را به پیش برد.
گفتنی است، در این نشست موضوعاتی از جمله تشکیل کارگروه راهبری استانی، ایجاد نمایندگی استانی صندوق احیا در کرمان و جذب منابع مالی و فعالسازی ظرفیتهای موقوفه مطرح و در انتها مقرر شد پیشنهادات ارائه شده در جلسه جمع بندی و اهم موارد با در نظر گرفتن اولویت در جلسه شورای گفت و گو مطرح شود.