رئیس اتاق کرمان با بیان اینکه بهبود محیط کسب و کار و رفع موانع فعالیتهای اقتصادی از اهداف اتاق است، گفت: به دنبال راهکارهایی برای افزایش آگاهی و ارتقای سطح اطلاعات فعالان اقتصادی از قوانین و مقررات هستیم.
سیدمهدی طبیب زاده، 12 دی ماه در نشست کارگروه تخصصی کارشناسی با موضوع بررسی راهکارهای پیشنهادی به منظور بهرهبرداری حداکثری فعالان اقتصادی از”راهنمای حقوق فعالان اقتصادی در مواجهه با مقررات”، افزود: همواره تلاش شده تا فعالان اقتصادی با آموزش قوانین و مقررات، در مورد آنچه که نیاز است، به دانایی برسند.
وی با اشاره به راه اندازی سامانه “داتا” در راستای تسهیل دسترسی به قوانین، خاطرنشان کرد: سازمانهای دولتی اغلب دستورالعملها را به صورت محرمانه نگه میدارند و دسترسی به آنها برای بخش خصوصی دشوار و زمانبر است که این رویه باعث تأخیر در انجام امور و افزایش هزینهها میشود.
طبیب زاده، کرمان ادامه داد: فعالان اقتصادی به دنبال راهکاری هستند تا بتوانند به سرعت و به راحتی به دستورالعملهای واضح و قابل فهم دسترسی داشته باشند. بنابراین قصد داریم با ایجاد سامانه ای جامعتر و کاربرپسند، امکان دسترسی آسان، سریع و قابل فهم به قوانین را برای بخش خصوصی فراهم کنیم.
وی با اعلام آمادگی اتاق کرمان برای امضای تفاهم نامه با سایر نهادها در راستای ایجاد سامانه دسترسی سریعتر به قوانین، اضافه کرد: البته باید به پایگاه دادههای قانونی دسترسی داشته باشیم و بتوانیم با ایجاد ارزش افزوده مانند تفسیر قوانین، ارائه مثالهای عملی و ایجاد ابزارهای تحلیل داده، سامانه ای متمایز و مفید راهاندازی کنیم. هدف نهایی ایجاد مسیر مطمئن و آسان برای دسترسی به اطلاعات حقوقی و در نهایت، بهبود محیط کسب و کار است.
اتاق های بازرگانی می توانند به صورت تخصصی قوانین را بررسی کنند
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان نیز در این نشست با اشاره به وجود تعدد و تراکم قوانین و مقررات موجود، بیان کرد: پیچیدگیهای فرآیند قانونگذاری و تنظیم مقررات در کشور ممکن است مانع دستیابی به نتایج مطلوب در جلسات شود.
سیدمهدی قویدل، با بیان اینکه یکی از مهمترین چالشهای قانونگذاری در کشور، تصویب قوانین بدون دریافت نظرات کارشناسی بخش خصوصی است، خاطرنشان کرد: اغلب قوانین ابتدا تصویب شده و سپس ایرادات آنها بررسی میشود. بنابراین چگونگی مشارکت کارشناسان مرتبط با هر قانون و مقررات موضوعی است که باید مد نظر قرار داد.
وی بیان کرد: ایجاد یک واحد حقوقی قوی و اختصاصی(کمیسیون حقوقی-قضایی) متشکل از وکلا، قضات، معاونین دادگستری، قضات تجدید نظر، مجمع نمایندگان و کارشناسان حقوقی و اقتصادی در اتاقها (به عنوان نماینده بخش خصوصی) میتواند به صورت تخصصی به بررسی قوانین پرداخته و موارد مبهم را شناسایی و پیگیری کند.
قویدل ادامه داد: این واحد با گردآوری و جمعبندی نظرات کارشناسان می تواند مشکلات ناشی از تصمیمگیریهای سلیقهای و عدم دسترسی به اطلاعات دقیق را کاهش داده و با ایجاد رویههای واحد و شفاف، فضای کسب و کار را برای فعالان اقتصادی بهبود بخشد.
وی خاطرنشان کرد: اتاق بازرگانی میتواند نقش محوری در پیگیری و حل مسائل بخش خصوصی و حمایت از حقوق اعضا از طریق تنظیم دادخواست و مطالبه خسارت در برابر تصمیمات و بخشنامههایی که به آنها خسارت وارد میکند، ایفا نماید.
عدم دسترسی سریع به قوانین مانع تصمیم گیری کارآمد می شود
رئیس مرکز کسب و کار اتاق کرمان نیز در این نشست بیان کرد: یکی از چالشهای اصلی در حوزه کسبوکار، دسترسی سریع و آسان نمایندگان بخش خصوصی و دولتی به قوانین و مقررات مرتبط بهویژه در جلسات و کارگروههای رفع موانع است. این در حالی است که دسترسی به یک سامانه جامع و امکان تحلیل دقیق اطلاعات موجود در آن، از ضروریات تصمیمگیریهای صحیح و کارآمد است.
عباس عسجدی اضافه کرد: تعریف مبهم از اطلاعات محرمانه و نبود نظارت کافی بر صدور این بخشنامهها، باعث شده تا دستگاهها بتوانند به راحتی اطلاعات را طبقهبندی و از انتشار آنها خودداری کنند. این در حالی است که قانون، صراحتاً بر حق دسترسی مردم به اطلاعات عمومی تأکید دارد.