سومین جلسه کارشناسی هفتاد و هشتمین نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان با موضوع جمعبندی پیشنهادات در خصوص دستورالعمل اجرایی طرح مهارتآموزی در محیط واقعی کار و نظام صلاحیت حرفهای با حضور رئیس اتاق بازرگانی کرمان، رئیس مرکز مطالعات و پژوهشهای اقتصادی اتاق بازرگانی کرمان، رئیس اداره آموزش فنی و حرفهای استان و مدیر ارتباط با صنعت دانشگاه شهید باهنر کرمان، برگزار شد.
در ابتدای این نشست رئیس اتاق کرمان با بیان اینکه یکی از عوامل توسعه نیروی انسانی مهارتآموزی است، گفت: اتاق کرمان با تمام توان و انگیزه در خدمت این حوزه است و از اداره کل آموزش فنی و حرفهای استان درخواست می شود از سرمایهگذاران تمایل به سرمایهگذاری در حوزه مهارتآموزی، حمایت شود.
سیدمهدی طبیب زاده، با اشاره به اینکه یک فرد خیر مرکز آموزشی را در رودبار راهاندازی کرده که در دو رشته مهارتآموزی برای دختران دبیرستانی و در دو رشته برای پسران دبیرستانی آموزشهایی را در نظر گرفته است، افزود: این رشتهها به گونهای انتخاب شدهاند که در زنجیره آن مهارت نیز وجود داشته باشد، مثلاً اگر در حوزه کشاورزی قرار هست آموزش داده شود رشتههای مختلف شناخت بذر، کاشت، داشت، برداشت، بستهبندی و فرآوری مدنظر است.
وی ادامه داد: در این طرح قرار است در ابتدا آموزشها و سرمایهگذاریها در تولید صیفیجات، پیاز و سیبزمینی متمرکز شود.
طبیب زاده تصریح کرد: اتاق کرمان پیشنهاد میدهد از این فرصت ایجاد شده برای دانشآموزان دبیرستانی سایر مدارس استفاده شود تا آنها نیز ساعاتی در هفته را برای مهارتآموزی به این مرکز مراجعه کنند.
رئیس اتاق کرمان در ادامه پیشنهاد داد: در نشست شورای گفتوگو گزارشی در مورد منفعت اجرای طرح مهارتآموزی برای استان تهیه و ضرورت توجه به نظام صلاحیت حرفهای در قالب گزارش بیان شود.
وی تصریح کرد: همچنین نتیجه ملموس دیده شده نیز گزارش داده شود و ارزیابیها صورت گیرد تا با پیشنهادات مطرح شده موافقت صورت گیرد.
طبیب زاده، در رابطه با گذار از اقتصاد منبع محور به سمت اقتصاد دانشبنیان گفت: اگر واحدهای بزرگ و سرمایهگذاریهای سنگین بخش خصوصی به ویژه در صنایع معدنی در مسیر صحیح خود حرکت نکنند، این واحدها و سرمایهگذاریها به جای اینکه سکویی برای توسعه باشند دامی برای توسعه هستند.
رئیس اتاق کرمان با بیان اینکه در حال حاضر همه شرکتهای کوچک و متوسط از کمبود نیروی ماهر و مهارت دیده صحبت میکنند، افزود: شرکت های بزرگ نیروهایی را با حقوق بسیار زیاد جذب میکنند و در حالی که آب را مصرف، سایر قیمتها را گران و محیطزیست را آلوده میکنند، چندان بهره وری ندارند که این وضعیت میتواند به یک دام برای اقتصاد استان تبدیل شود.
راهاندازی پیشخوان مهارتآموزی
در ادامه کارشناس مرکز مطالعات و پژوهشهای اقتصادی اتاق بازرگانی کرمان پیشنهادهای مدنظر برای طرح در جلسه شورای گفتوگو در رابطه با مهارت آموزی و نظام صلاحیت حرفه ای را مطرح کرد و گفت: در زمینه اطلاعرسانی و مشاوره پیشنهاد میشود اتاقهای سهگانه با اداره آموزش فنی و حرفهای استان نسبت به راهاندازی پیشخوان مهارتآموزی اقدام نمایند که این پیشخوانها وظیفه دارند مشاوره کسبوکارها و علاقمندان به مهارتآموزی را انجام دهند و اقدامات لازم برای جهت دریافت مجوزهای مهارتآموزی نیز انجام شود.
محمدامین عبدالله نژاد خاطرنشان کرد: در رابطه با عدم اطلاعرسانی کافی این دستورالعمل پیشنهاد میشود به منظور ارتقاء فرهنگ مهارتآموزی در جامعه در راستای وظایف فرهنگسازی صداوسیما، سازوکارهای اطلاعرسانی عمومی مهارتآموزی از طریق برنامه های صدا و سیما، اطلاع رسانی در مقطع دوم متوسطه، هنرستانها و مراکز کار و دانش و حذف الزام بودن کد کارگاهی در این دستورالعمل در نظر گرفته شود.
پس از آموزش بهترین شیوه انتقال تجربه است
رئیس اداره آموزش فنی و حرفهای استان کرمان در ادامه با بیان اینکه پس از آموزش بهترین شیوه انتقال تجربه است و بر آن تأکید داریم، گفت: برای فعالیت در حوزه مهارتآموزی به صورت ریشهای، باید این کار را از دانش آموزان و مدارس آغاز کرد به طوری که میتوان طرحی مشترک با آموزشوپرورش و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تدوین کرد و کار را توسعه داد.
مجید ملامحمدی، با تأکید بر اینکه مهارتهای مبتنی بر فناوری کمتر وجود دارند، افزود: طرح جدید برای آموزش مهارتهای فناوری نیز وجود دارد که دانشگاهها و آموزشگاههای آزاد میتوانند در این حوزه کمک کنند که پرداختن به مهارتهای نوین و نرم میتواند منجر به اشتغال شود.
وی در پاسخ به سؤال رئیس اتاق کرمان که آیا بررسی بر روی استعدادهای مهارتآموزی استان انجام شده یا خیر؟ گفت:۷۰ درصد کسبوکارهای استان بر روی ۳۱ مهارت متمرکز هستند بهطوری که مثلاً در رفسنجان روی خوشه پسته مهارتهای این حوزه را باید توسعه داد.
رئیس اداره آموزش فنی و حرفهای استان کرمان پیشنهادات مربوط به مهارتآموزی را برای طرح در جلسه شورای گفتوگو بیان کرد و گفت: اعطای تسهیلات ارزان قیمت برای افراد مشارکت کننده در طرح نظام صلاحیت حرفهای، تدوین آییننامه اجرایی این طرح توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای اجرای بهتر و عملیاتی شدن اساسنامه صندوق توسعه مهارت که توسط اتاق بازرگانی و سازمان آموزش فنی و حرفهای تدوینشده، از جمله این پیشنهادات است.
در حوزههای کسبوکار فرهنگسازی لازم صورت گیرد
رئیس اداره فنی و حرفهای آموزشوپرورش استان کرمان در ادامه این نشست با اشاره به طرح مهارتآموزی گفت: به نظر میرسد تمرکز اطلاعرسانی این موضوع بر روی واحدهای صنفی بوده و نه کارورز یا مهارت آموز.
محسن هوشمند افزود: پیشنهاد میشود اطلاعرسانی کامل به فارغالتحصیلان هنرستانها، مراکز کار و دانش و نظاموظیفه صورت گیرد، تبلیغات لازم در صداوسیما و نماز جمعه انجام شود تا جامعه هدف بیشتری مطلع شوند.
وی ادامه داد: از سوی دیگر عدم اعتماد استادکاران به دانش آموزان باعث احساس ضعف و ناامیدی در کار آموزان شده و در اکثر موارد کارآموزی دانش آموزان مهارت و دانش خاصی را به آنها نمیافزاید.
هوشمند، با بیان اینکه مشکلات در حوزه کسبوکار و مهارتآموزی در استان کرمان زیاد است و فضای کسبوکار و سرمایهگذاری مناسب نیست، بیان کرد: برخی مشکلات این حوزه مربوط به فرهنگ مردم کرمان است که پیشنهاد میشود در حوزههای کسبوکار فرهنگسازی لازم صورت گیرد مردم کرمان به قناعت و چشمزخم معتقد هستند و همین موضوع باعث عدم توسعه صنفهای مختلف شده است.
رئیس اداره فنی و حرفهای آموزشوپرورش استان کرمان افزود: اگر فرهنگ مردم کرمان اصلاح شود، مهارتآموزی نیز توسعه مییابد، مهارت آموزان جذب میشوند و این مسیر راه خود را پیدا خواهد کرد و استان توسعه مییابد.
گفتنی است در این نشست پیشنهادات دیگری مانند پرداختن به مهارتهای نوین و نرم، اعطای تسهیلات ارزانقیمت برای افراد مشارکتکننده در طرح نظام صلاحیت حرفهای و عملیاتی شدن اساسنامه صندوق توسعه مهارت مطرح شد.