سومین جلسه کارشناسی هشتاد و چهارمین نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان با موضوع بررسی و ارائه راهکارهای پیشنهادی ارتقاء تولید صادرات محور و با حضور رئیس اتاق کرمان و نمایندگانی از سازمان جهاد کشاورزی شمال استان، سازمان صنعت، معدن و تجارت، شرکت شهرکهای صنعتی استان، اداره کل استاندارد، مرکز مطالعات و پژوهشهای اقتصادی و واحد توسعه بازار و بهبود فضای کسبوکار اتاق کرمان برگزار شد.
در این نشست رئیس اتاق کرمان با توجه به نامگذاری سال با عنوان”مهار تورم و رشد تولید” گفت: به نظر میرسد همچون سالهای گذشته برنامه سازمان ها برای تحقق آن بر افزایش کمی تولید خواهد بود در حالی که افزایش کمی راهگشا نیست و تولید به اندازه کافی وجود دارد.
سیدمهدی طبیب زاده افزود: در حال حاضر منابع بازار، کالاهای صادراتی، صادرکنندگان و … محدود بوده و عمده مواد صادراتی محصولات کشاورزی و مواد معدنی به صورت خام است.
وی ادامه داد: کشورهایی که تولید رقابتی را در پیشگرفتهاند به موفقیت خوبی در رشد توسعه دستیافتهاند و باید برای تولید با کیفیت، تولید دارای قابلیت رقابت در بازارهای جهانی و ایجاد ارزشافزوده برنامهریزی کرد.
طبیب زاده تصریح کرد: در نظر داریم با برنامهای هدفمند به سمت تولید باکیفیت حرکت کرد تا هر آنچه لازمه صادرات است شکل گیرد.
رئیس اتاق کرمان گفت: در این مسیر تشکیل شتابدهنده صادراتی به ایجاد نوآوری و ایده در صادرات کمک خواهد کرد و همچنین طراحی پلتفرمی که کالاهای تولیدی و صادراتی در آن عرضه شود نیز بسیار مؤثر خواهد بود.
تسهیلات استاندارد برای امور صادرات
در ادامه این نشست مدیرکل استاندارد کرمان گفت: سازمان ملی استاندارد تسهیلات متعددی برای تسهیل امور صادرات و واردات در نظر گرفته و پیشنهاد شده کمیته مشترک آموزش صادرات تعریف و روشهای مختلف صادرات آموزش داده شود.
اسماعیل عاقلی افزود: همچنین بخش خصوصی نگاه ویژهای به کیفیت و ارتقای کیفیت محصولات برای بازارهای داخلی و خارجی دارد که اداره کل استاندارد آمادگی خود را برای همکاری با اتاق بازرگانی و معرفی نماینده برای کمیتههای تعریفشده اعلام می کند.
ایجاد تفکر تولید صادرات محور در بنگاه های اقتصادی
رئیس اداره آموزش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان در خصوص تحقق شعار سال گفت: اگرچه ممکن است دولت در حوزه قوانین و مقررات زدایی یاری رساند اما بهتر است حرکت از بدنه بخش خصوصی اتفاق بیفتد زیرا بخش خصوصی محرک قویتری نسبت به دولت است.
امین غفاری نژاد، با اشاره به اینکه شورای گفتوگو از سازمانها به طور مشخص درخواست کرد تا برنامههای خود برای افزایش رشد تولید را ارائه دهند، افزود: حدود هزار و 500 واحد صنعتی در استان وجود دارد که اگر بخش عمدهای از صادرات را از محصولات این واحدها در نظر بگیریم بایستی در خود این واحدها تفکر تولید صادرات محور وجود داشته باشد، واحدهای تحقیق و توسعه باید این دیدگاه را ایجاد کند و بنگاه صنعتی را توسعه دهد.
وی ادامه داد: رویکرد تحقیق و توسعه در بنگاههای کوچک و متوسط کمتر دیده میشود و در نظر داریم از محل خواب سپردههای صنایع بزرگ با نرخ بهره پایین تسهیلاتی به واحدهای صنعتی ارائه شود.
غفاری نژاد بیان کرد: بهتر است 10 درصد از این منابع (حدود 100 میلیارد تومان) برای تجهیز واحدهای تحقیق و توسعه در بنگاههای صنعتی استان و ایجاد تفکر تولید صادرات محور در بنگاه در نظر گرفته شود.
رئیس اداره آموزش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان به پروژه مشترکی که سازمان صنعت، معدن و تجارت با همکاری مرکز مطالعات و پژوهش های اقتصادی اتاق انجام میدهد، اشاره کرد و گفت: در این پروژه حدود 80 واحد دانشبنیان با محصولات خاص شناسایی شده و با حمایت از این واحدها میتوان زمینه شناسایی و معرفی محصولات صادرات محور را فراهم کرد.
وی اظهار کرد: بنگاههای کوچک به طور عمده درگیر مسائل تولید خود هستند و رویکرد بازرگانی، بازاریابی و صادراتی در آنها وجود ندارد که میتوان از شرکتهای ارائهدهنده خدمات مشاوره صادراتی برای کمک به صادرات محصولات واحدهای کوچک استفاده کرد.
گفتنی است در این نشست پیشنهادهایی مانند طرح راهکارهای پیشنهادی برای تقویت و ارتقا تولید صادرات محور در استان در جلسه شورای گفتوگو، استفاده از ظرفیت نظام مهندسی کشاورزی و تشکلهای بخش کشاورزی نظیر نظام صنفی، مددکاران ترویجی، حمایت از ظرفیت مشاغل خرد و خانگی، تقویت و توسعه شرکتهای مدیریت صادرات و کنسرسیومهای صادراتی، حمایت از واحدهای تولیدی دانشبنیان با محصول خاص، درخواست ارائه برنامههای سازمانها برای افزایش رشد تولید و تشکیل شتابدهنده صادراتی و طراحی پلت فرمی برای عرضه کالاهای تولیدی و صادراتی استان ارائه شد.