چهارمین جلسه کارشناسی هشتاد و ششمین نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان به منظور بررسی راهکارهای فراهم ساختن بستر کشاورزی مدرن در استان و با حضور رئیس اتاق کرمان و نمایندگانی از مراکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان، دانشگاه شهید باهنر کرمان، انجمن های خرما و شرکت های دانش بنیان و مرکز مطالعات و پژوهشهای اقتصادی اتاق کرمان برگزار شد.
رئیس اتاق کرمان ضمن قدردانی از حضور صاحبنظران و متخصصان دانشگاهی در حوزه کشاورزی گفت: مطالعه تجربیات کشورهای موفق نشان میدهد افزایش تولید هنگامی موفق خواهد بود که در گام اول مطالعات بازار آن به درستی انجام شده باشد.
سیدمهدی طبیب زاده افزود: به منظور افزایش تولید باکیفیت و قابل رقابت در بازارهای بینالمللی و ایجاد ارزش افزوده در کشور موضوع تولید صادرات محور در دستور کار جلسات شورای گفتوگو قرار گرفته و مقرر است در هر جلسه شورا به یک موضوع خاص و تخصصی در حوزه صادرات پرداخته شود.
وی ادامه داد: با وجود ظرفیتهای کالاهای صادراتی با ارزش افزوده و تولید انبوه محصولات کشاورزی و مواد معدنی در استان، کرمان تنها به صادرات سه میلیارد دلاری سنگ آهن، شمش فولاد و کاتد مس و در نهایت پسته و خرما اکتفا نموده است.
طبیب زاده افزود: صادرات چند محصول خام با ارزش افزوده کم، پر از رانت و سوبسید انرژی و آب، به چند کشور محدود، فاقد تنوع در تولید، بازارهای هدف و صادرکنندگان محدود نیز از مسائل این حوزه است.
رئیس اتاق کرمان خاطرنشان کرد: با وجود مشکلات فراوان و رقابتهای کشورهای همسایه، تغییرات اقلیم، کمبود منابع آب و… کشاورزی سنتی فعلی که با اتکا به منابع یارانهای آب و برق است با این روند قابلیت ادامه ندارد و اگر بخواهیم از تمامی ظرفیتهای بزرگ استان نظیر تنوع اقلیم، حاصلخیزی خاک و … استفاده بهینه کنیم راهی جز پرداختن به کشاورزی مدرن نداریم.
وی اظهار کرد: اعتقاد بر این است که با نگاه عالمانه و با تکیه بر تکنولوژی جدید و یاری دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی، شرکتهای دانش بنیان، ضمن ایجاد ارزش افزوده، حفظ اشتغال و امنیت غذایی میتوان آینده کشاورزی را نجات داد.
در ادامه کارشناس مرکز مطالعات و پژوهشهای اقتصادی اتاق کرمان گزارشی از مطالعه صورت گرفته در خصوص موضوع نقش دانشگاه واخنینگن هلند در توسعه کشاورزی مدرن را ارائه کرد و گفت: این دانشگاه با رویکرد کشاورزی هوشمند، ترویج کشاورزی پایدار، تحقیقات پیشرو و چابک، همکاری با صنعت، سازمانها و شخصیتهای حقوقی و حقیقی علمی در سراسر جهان، ارتباطات بینرشتهای و تمرکز بر حل مسئله به مدرن شدن کشاورزی در هلند و جهان کمک بزرگی کرده است.
حسین یزدانی خاطرنشان کرد: همچنین تحقیقات نشان میدهد که پایداری در تولید محصولات سالم و بهرهوری منابع از اصلیترین شاخصهای کشاورزی مدرن است که لازمه کسب رتبه مناسب در این شاخصها و تحقق اهداف موردنظر در کشاورزی مدرن، داشتن برنامهای یکپارچه و انجام اقداماتی همگرا و همافزا بین نقشآفرینان این حوزه است.
وی اظهار کرد: برای تحقق این موضوع نیازمند یک شبکه باز بوده که هسته آن متشکل از دانشگاه و مراکز تحقیقاتی، صنعت با ایجاد تکنولوژی و فناوری و همچنین دولت یا حاکمیت به عنوان سیاستگذار در پیادهسازی دستاوردها و تسهیلتر و حامی در ایجاد ارتباط قوی در این شبکه است.
در ادامه این نشست حمید علیپور، عضو هیات علمی پژوهشکده پسته و مسئول ایستگاه کرمان گفت: با توجه به شرایط موجود باید با ارتقا مکانیزاسیون کشاورزی، اصلاح شیوههای آبیاری، انتقال یافتهها و ترویج آن، حمایت از شرکتهای دانش بنیان در راستای بومیسازی تکنولوژی روز دنیا، ایجاد صنایع تبدیلی و … کشاورزی موجود را در همه زمینهها بهرهور کرد.
همچنین بهمن پناهی، معاون پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان نیز ضمن تأکید بر تقویت ارتباط دانشگاه با صنعت و تأمین اعتبار برای پژوهش، خواستار توجه ویژه نمایندگان استان به بحث پژوهش استان به ویژه حوزه کشاورزی شد و پیشنهاد داد با توجه به اینکه حجم زیادی از صادرات استان در حوزه کشاورزی است درصدی از صادرات به پژوهش در بخش غذا و کشاورزی تعلق یابد.
گفتنی است در این نشست پیشنهاد شد سامانهای برای ثبت تقاضا و نیازهای کشاورزان طراحی و ایجاد شود تا دانشگاه و صنعت از نیازهای کشاورزان مطلع شده و بتوانند اقدام مؤثری در راستای مرتفع نمودن نیاز آنها انجام دهند.
همچنین بازنگری کردن سرفصلهای دروس دانشگاهی در راستای هوشمند سازی، کشاورزی مدرن، کشاورزی دقیق؛ تشکیل ستاد و کارگروه مشترکی متشکل از تمامی صاحبنظران کشاورزی دقیق و افراد متخصص در زمینه نانو فناوری، مهندسی معدن و مکانیک؛ و تعلق گرفتن درصدی از صادرات به پژوهش در بخش غذا و کشاورزی پیشنهاد شد.