رئیس اتاق کرمان با بیان اینکه با توجه به صنایع کوچک و متوسط، تولید صادرات محور و ایجاد ارزش افزوده می توان میانه گمشده را از بین برد، گفت: با حذف میانه گمشده، کرمان می تواند از پایگاهی قوی در بخش صنعت برخوردار شود.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان، سیدمهدی طبیب زاده، در یکصد و سومین نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان با موضوع بررسی راهکارهای رفع میانه گمشده در کرمان با اشاره به اینکه در طیف بنگاه های اقتصادی آنها را به خرد، کوچک، متوسط و بزرگ تقسیم بندی می کنیم، افزود: در استان کرمان وجود بنگاه های بسیار خرد و یا بسیار بزرگ، بنیه صنعتی استان را ضعیف کرده و در نتیجه ارزش افزوده ایجاد نمی شود.
رئیس اتاق کرمان، عدم اشتغالزایی مناسب و نبود متخصصان را از جمله نتایج میانه گمشده در استان کرمان دانست و ادامه داد: در صورت حذف نشدن میانه گمشده و از دست دادن این فرصت مغتنم، در سال های آینده به دلیل اتمام منابع معدنی، نبود اقتصاد صنعتی با تکنولوژی بالا و مبتنی بر دانش و علم، امکان اداره استان در آینده ای نه چندان دور وجود نخواهد داشت. وی با اشاره به اینکه موضوعات شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان کارشناسی شده مطرح می شود و مورد استقبال سیستم دولتی قرار می گیرد، بیان کرد: یکی از این موضوعات اقتصاد روستا بود که اقدامات خوب و نویدبخشی در حال انجام است و امیدواریم در موضوع میانه گمشده نیز بتوان این نقیصه را برطرف کرد.
رئیس مرکز پژوهش های اتاق ایران مطرح کرد: ضرورت ایجاد پیوستگی در بنگاه های اقتصادی کرمان
رئیس مرکز پژوهش های اتاق ایران نیز در ادامه این نشست پیوستگی بنگاه های صنعتی را از جمله موضوعات مغفول مانده در استان ذکر کرد و افزود: حذف میانه گمشده به این معنا نیست که بنگاه های بزرگ مناسب نیستند؛ بلکه تنها بنگاه های بزرگ می توانند تکنولوژی را جذب کرده و گذار از تکنولوژی و همچنین توسعه را ایجاد کنند. حجت الله میرزایی، با برشمردن امتیازات بنگاه های بزرگ مانند تاب آوری بالاتر، آسیب پذیری کمتر، نیازمندی مردم و دولت به آنها و… گفت: در کشور و استان کرمان به یک شبکه پیوسته از بنگاه های اقتصادی و خوشه سازی احتیاج داریم تا شبکه ای در هم تنیده از بنگاه های کوچک و متوسط شکل بگیرد.
وی با اشاره به اینکه حوزه های خودرو، فرش، مرکبات، مس و معدن از جمله موضوعاتی است که در استان کرمان می توان برای آنها خوشه سازی انجام داد، تأکید کرد: آنچه ارزش افزوده ایجاد می کند، ایجاد شبکه زنجیره ای است و خوشه ها در کرمان باید شناسایی شوند. رئیس مرکز پژوهش های اتاق ایران بیان کرد: علاوه بر خوشه سازی در استان کرمان به انتقال فناورانه نیاز داریم و باید از فناوری پایین به سمت فناوری بالا و حرکت به سمت تولید مبتنی بر نوآوری از طریق شکل گیری اقتصاد دانش بنیان پیش رویم.
وی با بیان اینکه ما به سه گذار در استان کرمان نیاز داریم، گفت: در وهله نخست، گذار از بنگاه های خرد به بنگاه های خوشه ای، مرحله دوم، گذار ساختاری از تولید کشاورزی، معدنی و صنعتی به سمت خدمات و گام سوم، گذار فناورانه از فناوری های اولیه به سمت فناوری های بالاست که باید در استراتژی توسعه استان تعریف و تبدیل به پروژه شود. میرزایی، مسیر توسعه استان کرمان در 50 سال گذشته را بی نظیر خواند و بیان کرد: این مسیر در نتیجه تعامل شکل گرفته در استان کرمان و همچنین شکل گیری آژانس محوری توسعه در کرمان است.
رئیس کل دادگستری کرمان: نگاه رقابتی بین بنگاه های اقتصادی استان اصلاح شود
رئیس کل دادگستری استان کرمان نیز در این نشست با بیان اینکه در استان و کشور همه فعالیت های اقتصادی از کسب و کارهای کوچک گرفته تا بنگاه های بزرگ اقتصادی مورد نیاز جامعه و مردم است و هر کدام نقشی دارند، گفت: مشکل این است که این بنگاه ها نگاه رقابتی به یکدیگر دارند که باید اصلاح شود. حجت الاسلام ابراهیم حمیدی، افزود: بنگاه های بزرگ نباید به بنگاه های کوچک نگاه رقابتی داشته باشند، بلکه همه آنها قطعات یک پازل هستند که تامین معیشت را برعهده دارند.
وی با تأکید بر اینکه بنگاه های بزرگ باید بنگاه های کوچک را هدایت کنند، اظهار کرد: اگر این نگاه رقابتی اصلاح نشود مشکلات حل نخواهد شد و نقش اتاق برای اصلاح این نگاه بسیار مهم است. حجت الاسلام حمیدی، با اشاره به اهمیت تأمین نیازهای بنگاه های بزرگ از سوی بنگاه های کوچک و متوسط و لزوم ساماندهی این بنگاه ها در کرمان، افزود: موضوع مسئولیت های اجتماعی نیز باید در استان کرمان ساماندهی و براساس اولویت های مشخص شده هزینه شود. رئیس کل دادگستری استان کرمان در بخش دیگری از سخنان خود ضمن قدردانی از تشکیل منظم جلسات شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان، خاطر نشان کرد: اتاق بازرگانی عملیاتی شدن و تبدیل به برنامه شدن این مصوبات را نیز پیگیری کند.
استاندار کرمان: مدیران غیربومی از دلایل مغفول ماندن صنایع کوچک و متوسط هستند
استاندار کرمان نیز با اشاره به اینکه در نمودار بنگاه های اقتصادی، بیشترین فراوانی باید مربوط به بنگاه های کوچک و متوسط باشد در حالی که ابتدا و انتهای این نمودار شرکت های خرد و بزرگ قرار دارند، بیان کرد: بعضی از موضوعات اقتضایی است که باید در سطح ملی پیگیری شود و ممکن است در بعضی از مناطق بنگاه بزرگی وجود نداشته باشد. محمدمهدی فداکار، با بیان اینکه صنایع بزرگ پیشران و موتور اقتصاد هستند که می توانند برای بنگاه های کوچک و متوسط و سایر مجموعه ها ظرفیت ساز باشند، افزود: بنگاه های بزرگ باید به مجموعه های پایین دستی در استان کمک کنند.
وی در ادامه وجود شرکت های بزرگ در استان کرمان را فرصت مناسبی دانست و بیان کرد: وجود این شرکت ها برای استان ارزش افزوده ایجاد می کند. فداکار گفت: در کنار شرکت های بزرگ کرمان، شرکت های کوچک و متوسط شکل نگرفته و نسبت به این موضوع غفلت شده که بخشی از آن به دلیل وجود مدیران غیربومی است و بخشی دیگر نیز به دلیل سیاستگذاری ها و خواست مردم است.
استاندار کرمان، با بیان اینکه شرکتها و دستگاههای اجرایی خدمات زیربنایی ارائه نمیدهند و سرمایهگذار را خسته میکنند، تصریح کرد: برای ایفای مسئولیت اجتماعی شرکتها نباید قید و بند گذاشت بلکه باید به هدفمند شدن طرح های اجرایی در زمینه مسئولیت های اجتماعی کمک کرد. وی موضوع تامین مالی استان از سوی شرکت های بزرگ و همچنین تامین نیازهای داخلی را مورد توجه قرار داد و گفت: اقدامات دستگاه های خدمات رسان بهتر شده اما ایده آل نیست بنابراین همه به ویژه اتاق بازرگانی باید کمک کنند تا سرمایه گذاری در استان با جدیت پیش رود.
گفتنی است در این نشست گزارشی با موضوع ارائه راهکارهایی برای رفع میانه گمشده در استان با استفاده از ظرفیت بنگاه های بزرگ اقتصادی ارائه شد و اعضای شورا به ارائه نظرات و پیشنهادهای خود پرداختند.
- Published in اخبار شورا
رئیس اتاق کرمان 18 مهرماه 1403 در نشست کارشناسی شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان با موضوع بررسی راهکارهای رفع میانه گمشده در استان، با بیان اینکه تلاش داریم در راستای توسعه استان، جذب سرمایه گذاری، عبور از اقتصاد مبتنی بر منابع و رسیدن به اقتصاد مبتنی بر دانش، میانه گمشده را کاملاً مشخص کنیم، گفت: در استان کرمان تمرکز بر صنایع خرد در یک سو و صنایع بزرگ از سوی دیگر میانه گمشده را به وجود آورده است.
سیدمهدی طبیب زاده، با اشاره به اینکه در رده بندی بنگاه های اقتصادی کرمان، بنگاه ها یا بسیار بزرگ و یا بسیار کوچک هستند و واحد متوسط نداریم، افزود: این مسئله ضربه بزرگی را به استان کرمان وارد می کند زیرا نمی توانیم کالاهای دارای تکنولوژی را که معمولاً در کارگاه های کوچک و متوسط رشد می کنند، داشته باشیم.
وی یکی از دلایل کامل نشدن میانه گمشده در استان را نبود بخش خصوصی واقعی دانست و افزود: باید بررسی کرد چه عواملی سبب شده شرکت های خصوصی خالص در کرمان شکل نگیرند زیرا این ناترازی، عدم نوآوری و اشتغال مناسب، عدم توزیع توسعه و توزیع ثروت و عدم تاب آوری اقتصادی را فراهم آورده است.
دبیر شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان، پرداختن به بحث میانه گمشده در حرکت تکاملی به سوی توسعه پایدار استان را ضروری دانست و بیان کرد: پایان دادن به این ناترازی سبب می شود اقتصاد استان نوآور، مبتنی بر دانش، اشتغال آفرین، با توزیع عادلانه ثروت، افزایش درآمد، افزایش سطح معیشت و رفاه مردم باشد.
طبیب زاده، ادامه داد: تلاش منسجم، مداوم، مستمر و برنامه ریزی شده لازم است و این حرکت از صد و سومین نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی آغاز می شود.
وی اظهار کرد: شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی به دنبال موضوعاتی است که برطرف کردن آنها بتواند منجر به توسعه استان شود و ما می خواهیم در شورای گفت و گو ضمن تبیین موضوع، راهکارهای رفع آنها را با تکیه بر قوانین و مقررات و امکانات موجود پیشنهاد داده و پیگیری کنیم و نظریه هایی که مطرح می شود باید منتهی به یک راهکار عملی، قابل اندازه گیری و با مأموریت و سازمان مشخص شود.
رئیس اتاق کرمان تأکید کرد: راهکار اجرایی، قابل اندازه گیری و اثرگذار می خواهیم تا به سمت رفع میانه گمشده پیش برویم و این موضوع در حد یک تئوری باقی نماند.
طبیب زاده، با بیان اینکه کرمان و کشور در یک مقطع تاریخی قرار دارند، زیرا برنامه هفتم توسعه از مرداد ماه لازم الاجرا شده و دولت و مجلس در ابتدای راه خود قرار دارند، گفت: شورای عالی امنیت ملی تدوین طرح توسعه پنج ساله استان کرمان را تصویب کرده و پشتوانه قانونی برای این قضیه وجود دارد.
وی منابع ملی شرکت های بزرگ، نظام پیمانکاری فرعی(spx) و اجرای زنجیره های ارزش را از ظرفیت های موجود استان برشمرد و گفت: مسیر فراهم و همه عوامل توسعه در استان موجود بوده و کرمان چیزی کم ندارد، اگر برنامه جامعی تدوین و از طریق مناسبی پیگیری شود، می توانیم امیدوار باشیم که اتفاقات بزرگتری در کرمان رقم بخورد.
رئیس اتاق کرمان اظهار کرد: همه باید کمک کنند و راهکارهای عملی برای رفع میانه گمشده را ارائه دهند تا صنعت نوآور، اشتغال آفرین و توسعه پایدار در کرمان ایجاد شود.
ضرورت توجه به اکوسیستم کارآفرینی در بنگاه های اقتصادی کرمان
مدیر مؤسسه کارآفرینی ستکا نیز که به صورت مجازی در این نشست حضور داشت، افزایش بیکاری، رشد پایین نوآوری و تکنولوژی، کاهش ارزش افزوده، عدم توزیع مناسب ثروت و پایین آمدن میزان تاب آوری اقتصادی را از جمله عوارض میانه گمشده برای کشور برشمرد و تصریح کرد: بنگاه های خرد، کوچک و متوسط بر خلاف بنگاه های بزرگ اکوسیستم کارآفرینی دارند و ما نیز باید اکوسیستم کارآفرینی داشته باشیم.
رضا ضیایی ادامه داد: برای اینکه میانه گمشده را حذف کنیم، بنگاه ها باید نقش خود را ایفا کنند و نهادهای مالی متناسب با بنگاه های کوچک و متوسط داشته باشیم.
وی افزود: همچنین مسائل فرهنگی و نهادهای فرهنگی موجود باید جامعه را برای کارآفرینی آماده کنند تا کارآفرینی تبدیل به یک ارزش شود، از بنگاه های کوچک و متوسط حمایت شده و زیرساخت ها برای آنها فراهم شود.
ضیایی، با اشاره به اینکه براساس گزارش سازمان دیدهبان جهانی کارآفرینی ایران با 2.8 امتیاز پایین ترین امتیاز شاخص زمینه ملی کارآفرینانه را به دست آورده است، ادامه داد: تعریف جامعی از بنگاه های اقتصادی وجود ندارد و در اولین قدم باید برای این بنگاه ها تعریف وجود داشته باشد و در گام دوم باید ساختاری را برای این بنگاه ها داشته باشیم.
وی گفت: کرمان ظرفیت هایی مانند شرکت های ملی صنایع مس و گل گهر دارد و اگر تجارب حاصل از طرح معین اقتصادی و ظرفیت شرکت های بزرگ را با هم تلفیق کنیم، می توانیم موضوع میانه گمشده را در استان کرمان حل کنیم.
ایجاد زیرساخت ها از راهکارهای حذف میانه گمشده است
در ادامه این نشست رئیس گروه برنامه ریزی سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمان، خلاء بنگاه های کوچک و متوسط را یکی از بزرگترین معضلات استان دانست و گفت: در سند آمایش استان اصلاح ساختار اقتصادی مورد توجه است و باید به سمت صنعت خدمات و ایجاد زنجیره ارزش برویم.
علیرضا رهبردهقان افزود: یکی از راهکارها ایجاد زیرساخت و تأمین زمین برای صنایع کوچک است و شرکت شهرک ها باید زیرساخت ها را ایجاد کند که سبب می شود توسعه رقم بخورد.
- Published in اخبار پیش جلسه شورا