رئیس اتاق کرمان: حمایت شرکت های بزرگ استان از فعالیت های دانش بنیان ضروری است
رئیس اتاق کرمان 24 اردیبهشت ماه 1404 در نشست کارگروه تخصصی کارشناسی دبیرخانه شورای گفت و گوی استان کرمان، بر تشویق مدیران شرکت های بزرگ استان از جمله گلگهر، برای ورود فعالانه به عرصه حمایت از شرکت های دانشبنیان تأکید کرد و گفت: ترویج موضوع بهره مندی از ظرفیت های شرکت های دانش بنیان از اهمیت بالایی برخوردار است.
سیدمهدی طبیب زاده، در این نشست با موضوع”بررسی راهکارهای توسعه اقتصاد دانشبنیان” افزود: اگر تمام فعالان اکوسیستم دانش بنیان در کنار یکدیگر حرکت نکنند، دستیابی به اهداف تعیین شده میسر نخواهد بود.
وی در ادامه به راه اندازی طرح”خلاقیت در مدارس” اشاره کرد و ادامه داد: هدف از این طرح، انجام کاری ساختارمند است و در همین راستا، با همکاری آموزش و پرورش، مرکز آموزش مداوم فرهنگیان راهاندازی خواهد شد؛ این اقدام نیازمند همتی بلند است و اتاق کرمان در تأمین فضای فیزیکی، اساتید و سایر الزامات این طرح، کمک های لازم را ارائه خواهد داد.
رئیس اتاق کرمان اظهار کرد: تلاش میشود کودکان، به جای روی آوردن به بازی های رایانه ای و سرگرمی های مشابه، از همان ابتدای کودکی به سمت آموزش های تخصصی کارآفرینی و مهارت های مورد نیاز هدایت شوند. هدف اصلی، ایجاد تحرک جدی، ساختارمند، پایدار و اثرگذار در زمینه شرکت های دانش بنیان است.
سند فناوری استان در سال های گذشته اجرایی نشده است
رئیس مرکز مطالعات و پژوهش های اقتصادی اتاق کرمان، نیز با اشاره به بررسی وضعیت استان در حوزه فناوری و دانش بنیان، اظهار کرد: ارزیابی نقاط قوت و چالش ها و تحلیل تعداد شرکت های دانش بنیان انجام شده است. بر این اساس، علیرغم دو برابر شدن تعداد شرکت های دانش بنیان، به دلیل عقب ماندگی چهار ساله استان، وضعیت کمّی همچنان ثابت باقی مانده است و در حوزه کیفی با توجه به شاخص هایی نظیر تولید ناخالص داخلی (GDP)، وضعیت مطلوبی مشاهده نمیشود.
محمدجواد رستمی، ادامه داد: دانشگاه شهید باهنر کرمان، از بدو تأسیس تاکنون 82 هزار فارغ التحصیل داشته که ظرفیت بسیار بالایی است. همچنین این دانشگاه در حال حاضر 15 هزار دانشجو و 600 نفر عضو هیات علمی دارد و به عنوان “مغزافزار اکوسیستم فناوری دانشبنیان” شناخته میشود و باید از ظرفیت های این دانشگاه به بهترین شکل استفاده کرد.
وی با اشاره به اینکه سند فناوری استان در سال های گذشته تدوین شده اما به مرحله اجرا نرسیده است، تاکید کرد: هدف اصلی، سوق دادن اقتصاد استان به سمت اقتصاد دانش بنیان است. رستمی، مشکلات این حوزه را عملکرد ضعیف استان در استفاده از ظرفیت فوق العاده ماده 11 قانون جهش تولید دانش بنیان برای تامین مالی شرکتهای دانش بنیان، محدودیت شرکتهای دانش بنیان در دسترسی به منابع مالی بانکی، همراه بودن فعالیتهای تحقیق و توسعه با ریسک و نیز فقدان قوانین مالکیت فکری در کشور، چالشهای جذب سرمایه گذار خصوصی، ضعف زیرساختهای فناورانه و محدودیت دسترسی به دیتابیسهای استاندارد و ابزارهای پیشرفته و… دانست.
وی در ادامه به ارائه پیشنهاداتی برای بهبود شرایط شرکت های دانش بنیان استان پرداخت که استفاده از ظرفیت ماده ۱۱ قانون جهش تولید دانشبنیان، تربیت تسهیلگران اعتبار مالیاتی و استقرار میزهای تسهیلگری در پارک ها، پردیس ها، مراکز رشد و کارخانه نوآوری، افزایش سرمایه صندوق پژوهش و فناوری استان، ایجاد، هماهنگی، تقویت و جهت دهی به صندوقهای CVC استان، ایجاد هاب مالی بین اتاق کرمان و دانشگاه برای تجمیع فعالیتها و فراهم آوردن ظرفیت فوق العاده برای تأمین مالی طرح های دانش بنیان و… از جمله این پیشنهادات بود.
ضرورت وجود سامانه ای کارآمد برای ارتباط بهتر صنایع و نخبگان
رئیس بنیاد نخبگان استان کرمان نیز با بیان اینکه امکان مطرح کردن نیازها و چالش های صنایع وجود دارد، تصریح کرد: همچنین این امکان فراهم است تا افراد مستعد به صنایع معرفی شوند تا با شیوه های مختلف مانند بورسیه صنعتی، توانمندسازی این افراد پیش برود و در این ارتباط وجود یک سامانه متمرکز میتواند این مسیر را روشن تر و کارآمدتر سازد.
نجمه منصوری، به کمرنگ بودن ترویج خلاقیت و تفکر نوآورانه در نظام آموزشی اشاره کرد و گفت: با وجود درسی مانند “کار و فناوری” در نظام آموزشی، متاسفانه از نیروهای توانمند در این حوزه برای اجرایی کردن و تدریس موثر این درس استفاده نمیشود.
وی افزود: در استانهای کرمان و فارس، ایدههای بسیار خوبی در این زمینه وجود دارد و در حال حاضر، مباحثی با آموزش و پرورش در دست پیگیری است تا مدرسان درس کار و فناوری، آموزشهای لازم را ببینند. تلاش بر این است که استان کرمان این طرح را به عنوان یک الگو به اجرا درآورد و سپس در سایر استانها نیز عملیاتی شود.
وی عدم حمایت از نیروهای توانمند و مستعد را زمینه ساز مهاجرت آنها دانست و پیشنهاداتی برای این موضوع ارائه کرد که ایجاد صندوق ویژه حمایت از طرح های اقتصادی نخبگان، بازنگری در محتوای درسی مدارس و دانشگاهها و ایجاد سامانه استانی”پل نخبگان-صنعت” از جمله این پیشنهادات بود.
- Published in اخبار پیش جلسه شورا