دومین جلسه کارشناسی هشتاد و یکمین نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان با موضوع بررسی مسائل و مشکلات توسعه معادن جنوب استان و با حضور رئیس اتاق بازرگانی کرمان، رئیس، معاون و کارشناسان سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب استان و نمایندگان دستگاه های حفاظت محیطزیست استان کرمان، شرکت برق منطقهای استان و شرکت توزیع نیروی برق جنوب استان کرمان برگزار شد.
رئیس اتاق کرمان و دبیر شورای گفت و گوی استان در این نشست گفت: ناهماهنگیهای موجود بین سازمانهای مربوطه در جنوب استان کرمان منجر به فعال نبودن حوزه معدن با وجود پتانسیلهای فراوان شده است.
سیدمهدی طبیب زاده افزود: این حوزه به دلیل وجود مشکلاتی در زمینههای محیطزیست، منابع طبیعی و حوزههای زیرساختی نظیر آب، برق، گاز و …. ، نقش مؤثری در توسعه اقتصادی مناطق جنوب استان ایفا نکرده است.
وی ادامه داد: لازم است با احصا راهحلهایی برای حل موانع مذکور، طرح آنها در جلسه شورای گفتوگو و پیگیری در سطح ملی و استانی، شاهد تحولی جدی و حرکتی محسوس در زمینه توسعه مناطق جنوب استان و سایر صنایع وابسته به این حوزه باشیم.
طبیب زاده تصریح کرد: میدانیم کشاورزی در حال حاضر وجه غالب اقتصادی این مناطق است و در آیندهای نزدیک به دلیل کمبود منابع آبی صرفه اقتصادی نخواهد داشت پس باید حوزه معدن و سایر صنایع وابسته به آن پاسخگوی نیاز اقتصادی منطقه باشند.
رئیس اتاق کرمان با تاکید بر مشکلات این حوزه در بخش های قوانین و مقررات، زیرساختها، مجوزها و … بیان کرد: با وجود مصرف0.4 میلیارد مترمکعب آب، کشاورزی در مناطق جنوب استان روزی به پایان خواهد رسید و باید معدن و زنجیره ارزش آن جایگزین کشاورزی شود، اما با وجود موانع پیش روی این مهم، روند به کندی پیش میرود.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب استان و دبیر کارگروه تسهیل و رفع موانع جنوب استان کرمان ضمن تأکید بر پیگیری این سازمان برای اخذ تسهیلات به منظور پیشرفت پروژههای در دست اقدام در جنوب استان، راهاندازی پنجره واحد الکترونیکی را اقدام مناسبی عنوان کرد و گفت: این سامانه بسیار کارآمد است چرا که برای واگذاری زمین حدود 13 استعلام نیاز است که در حوزه محیطزیست، منابع طبیعی،آب و برق منطقهای چارچوبهای خاصی وجود دارد.
مسلم مروجی فرد، با این وجود در این حوزه هنوز مشکلاتی به چشم میخورد و بسیاری از شهرستانها با وجود دریافت آموزشهای لازم، نحوه کار با این سامانه را بلد نیستند.
گفتنی است در این نشست پیشنهاداتی مطرح شد که می توان به تقویت حوزه سازمانهای استعلام گیرنده (نظیر سازمان صنعت، معدن و تجارت، منابع طبیعی، میراث فرهنگی و ….) به منظور بهبود مستمر پنجره واحد الکترونیکی، بررسی عملکرد دستگاههای متولی واگذاری زمین، نظیر امور اراضی و راه شهرسازی، که بیشترین زمان در پروسه واگذاری زمین را به خود اختصاص دادهاند، اشاره کرد.
همچنین راه اندازی ساختاری برای تأمین زیرساختها پیشنهاد شد که راهاندازی تعداد زیادی از طرحها را با مشکل مواجه کرده است.
پیگیری اجرای پروژههای پیشنهادی برای توسعه و استقرار واحدهای معدنی و صنایع معدنی تصمیم گرفته شد که از جمله آن ها می توان به احداث پست فوق توزیع برق ساردوئیه و انتقال برق به معادن مس و آهن این منطقه، مقاوم سازی پل محور جیرفت- اسفندقه، احداث پست فوق توزیع برق رمشک و انتقال برق به معادن این منطقه، احداث جاده دسترسی به معادن سنگ چینی منطقه تنگ موردان شهرستان فاریاب، احداث پست فوق توزیع برق شهرستان فاریاب (اجرایی شده) اشاره کرد.
همچنین احداث خط از پست کتیج زاهدان با فاصله حدود 30 کیلومتر از شهرستان رمشک و برگزاری جلسهای با حضور استاندار کرمان و سازمان ایمیدرو به منظور بررسی و احصا دلایل عدم اجرای کار پیشنهاد شد.