سومین جلسه کارشناسی هشتاد و ششمین نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان با موضوع بررسی راهکارهای تولید صادرات محور در حوزه کشاورزی و با حضور رئیس اتاق، رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان و مدیرعامل شرکت شهرکهای کشاورزی استان برگزار شد.
رئیس اتاق کرمان در این نشست گفت: اتاق کرمان در سال جاری توجه خود را به موضوع افزایش تولید معطوف داشته و تولید بهرهور با ارزش افزوده را به عنوان تعریف مشخصی از افزایش تولید مدنظر قرار داده است.
سیدمهدی طبیب زاده افزود: برای اقتصادی بودن تولید باید با رویکرد صادرات محور به آن نگاه کرد زیرا با حجم تولید مشکلی نداریم و حتی تولید ما فراتر از نیاز استان و داخل است که منجر به ایجاد ضایعات میشود.
وی ادامه داد: با وجود مشکلات فراوان و رقابت کشورهای همسایه، تغییرات اقلیم، کمبود منابع آب و… کشاورزی سنتی متکی به منابع یارانهای آب و برق، با این روند قابلیت ادامه ندارد و در صورتی که یارانهها قطع شود هیچ محصولی قابلیت صادرات و حتی تولید را نخواهد داشت.
طبیب زاده بیان کرد: در سال جاری آب منطقهای و وزارت نیرو ارزش ذاتی هر مترمکعب آب را 70 هزار تومان اعلام کرده و میتوان اقتصادی بودن هر یک از محصولات کشاورزی را بر مبنای تعرفه جدید محاسبه نمود که بر این اساس قیمت تمامشده آب منتقل شده از خلیجفارس تا مقصد اصفهان 3.4 یورو و تا رفسنجان و چادرملو 3 یورو است و اگر این اعداد مبنای محاسبه قرار گیرد تولید هیچ یک از محصولات کشاورزی اقتصادی نخواهد بود.
رئیس اتاق کرمان ادامه داد: از آنجاییکه دیدگاه کشور به کشاورزی، ایجاد اشتغال و تأمین امنیت غذایی است، اگر بخواهیم از تمامی ظرفیتهای بزرگ استان نظیر تنوع اقلیم، حاصل خیزی خاک و … استفاده کرد چاره ای جز پرداختن به کشاورزی مدرن نیست.
وی افزود: با وجود مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی فراوان و فعال در حوزه کشاورزی استان، موضوع کشاورزی سنتی با بهرهوری پایین در جمع دانشگاهیان و محققان بخش کشاورزی نیز مطرح خواهد شد تا بتوان با یاری دانشگاهیان و مراکز تحقیقاتی تحول جدی در کشاورزی استان ایجاد کرد.
طبیب زاده اظهار کرد: در صورتی که بخواهیم محصولات کشاورزی قابلیت صادرات داشته باشد باید نظام جامع و هدفمند، پوششدهنده تمامی عوامل دخیل در امر تولید و صادرات ازجمله ساختار دفع آفات نباتی، سلامت محصول و نظام کنترل سموم و باقیمانده سموم، حملونقل ترکیبی، نیروی انسانی و مهارتهای لازم، تأمین مالی و … را طراحی، تدوین و به آن عمل کرد.
در ادامه رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان تنها راه ورود به کشاورزی مدرن را تغییر نگرش به بخش کشاورزی دانست و گفت: باید به کشاورزی به عنوان یک صنعت نگاه شود نه اینکه جایگاهی برای اشتغال باشد.
محسن کمالالدینی، افزود: گلخانههای کمتر از یک هکتار فاقد توجیه فنی و اقتصادی هستند و در اکثر گلخانهها نیروی کار افغانستانی فعال است و این آمار نشان دهنده اشتغال کمتر از 5 درصد از کارگران ایرانی در این گلخانه هاست.
وی بیان کرد: در بدترین شرایط اقتصادی کشور، کشاورزان حداکثر استفاده از منابع کشور مانند آب و خاک، همچنین حمایتهای دولتی و تسهیلات ارزانقیمت را دارند اما خروجی مطلوب وجود ندارد.
کمال الدینی بیان کرد: تنها راه برونرفت از کشاورزی فعلی و ورود به کشاورزی مدرن، اقتصادی با افزایش کارایی آب و بهرهوری، انجام فعالیتهای کشاورزی در محیطهای کنترل شده و گلخانه است که آن هم با موانع خاص خود مانند هزینه بسیار بالای سازههای گلخانهای، بالا بودن سهم آورده تسهیلات گیرنده، عدم قیمتگذاری واقعی تضامین بانکی، عدم اعتماد کشاورزان به سیاستهای خارجی دولت برای سرمایهگذاری در کشتهای گلخانهای و… روبروست.
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان افزود: در این شرایط دولت باید برای ساخت سازههای گلخانه یارانهای مانند یارانه طرحهای آبیاری تحت فشار در نظر گیرد تا کشاورزان تشویق شوند و از سوی دیگر با توجه به عدم اعتقاد بهرهبرداران کشاورزی به دانش، اجرای ماده 3 قانون افزایش بهرهوری بخش کشاورزی و منابع طبیعی نیز موجب تجمیع دانش کارشناسان کشاورزی و تجربه کشاورزان و بهتبع آن افزایش بهرهوری خواهد شد.
در ادامه مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان نیز به اقدامات آموزشی این سازمان اشاره کرد و گفت: کشاورزی مدرن دورهای میانمدت، بلندمدت و زمانبر است و با توجه به خرده مالک بودن عمده کشاورزان، دور از انتظار است.
عباس خاصه سیرجانی، افزود: پیشنهاد می شود هدف خود از کشاورزی مدرن را به کشاورزی دقیق تغییر داد و در برنامهریزی و تدوین نقشه جامع کشاورزی، جامعه هدف (تولیدکنندگان محصولات متنوع کشاورزی) و محصولات موردنظر مشخصشده و ضمن فراهم ساختن زیرساختهای لازم مانند تجهیزات و نیروی انسانی متخصص، نیازهای آموزشی جامعه هدف را برطرف کرد.
وی ادامه داد: همچنین در کنار این اقدام با توجه به تغییرات ناگهانی اقلیم نیز متخصصان حوزه کشاورزی با انجام مطالعات بیشتر دانش خود را بهروزرسانی نمایند.
گفتنی است در پایان این نشست پیشنهاد طرح موضوع جلسه با دانشگاهیان و مراکز تحقیقاتی به منظور ایجاد تحول در کشاورزی استان و همچنین پیشنهاداتی در زمینه مقابله با آفات نخیلات خرما مانند حمایت نظامی برای نظارت هر چه بیشتر بر پستهای قرنطینه، استفاده از روشهای سریع و ارزانقیمت نظیر سگ و فیبرهای نوری برای تشخیص آفت های نخل ها و حمایت از پروژههای اجرایی برای شناسایی سریع و دقیق و کمهزینه آفت سوسک حنایی سرخرطومی مطرح شد.
در ادامه بر استفاده از ظرفیت صداوسیما و شبکههای مجازی و استفاده از نیروهای مردمی، در راستای اطلاعرسانی همگانی و حساس سازی و مردمی سازی مبارزه با آفات تاکید شد.
همچنین پیشنهاد شد در طرح جامع مبارزه با آفات بیولوژیک، حشرات مفید جایگزین سمپاشی و نقشه دقیق مناطق آلوده بهروزرسانی شود.