رئیس اتاق کرمان گفت: همه ابزارهای مالی که تاکنون تعریف شده نتوانسته اند در تامین مالی بنگاههای اقتصادی چندان موفق عمل کنند و برای تحقق شعار سال با عنوان”جهش تولید با مشارکت مردم” باید ابزار جدیدی رونمایی شود تا کار با شرایط آسان تر پیش رود.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان، سیدمهدی طبیب زاده، در نود و هفتمین نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان با موضوع بررسی موانع دستورالعمل نحوه صدور مجوز عرضه عمومی شرکت پروژه (سهامی عام) و ارائه راهکارهای پیشنهادی افزود: رئیس و مدیران سازمان بورس و اوراق بهادار کشور از 24 تا 27 اردیبهشت برای شرکت در همایش کرمان آیدکس در استان حضور خواهند داشت که از استاندار کرمان درخواست می شود نشستی با آنها در زمینه فراهم کردن شرایط مناسب برای استفاده بنگاه های اقتصادی از بازار سرمایه فراهم کنند.
وی ادامه داد: تامین مالی از طریق سرمایه های کوچک مردم می تواند یکی از ارکان مشارکت در جهش تولید باشد زیرا در شرایط فعلی به دلیل محدودیت ها و بخشنامه های بانک مرکزی مبنی بر کنترل نقدینگی، تسهیلات به بنگاهها پرداخت نشده که این موضوع رکود در تولید را رقم خواهد زد. طبیب زاده تصریح کرد: دشورای تامین مالی از سیستم بانکی کاملا روشن است و باید به سرمایه های کوچک مردم اتکا کرد که بازار سرمایه می تواند ابزار خوبی در این زمینه باشد.
ایجاد شرکت های سهامی عام تنها راه جهش تولید با مشارکت مردم است
در ادامه این نشست نایب رئیس اتاق کرمان گفت: در اتاق پس از بررسی امکانات و ابزارهای مختلف برای تامین مالی، به این نتیجه رسیدیم که تنها امکان برای تحقق شعار سال با عنوان جهش تولید با مشارکت مردم، ایجاد شرکت های سهامی عام پروژه است. حمید عزت آبادی پور، به عدم وجود صنایع بزرگ با مالکیت بخش خصوصی واقعی و افراد بومی کرمان اشاره کرد و افزود: در استان یک بنگاه اقتصادی که 200 میلیون یورو در آن توسط کرمانی ها سرمایه گذاری شده باشد، وجود ندارد که باید عدم مشارکت مردم در تشکیل بنگاه های بزرگ عارضه یابی شود.
وی با بیان اینکه برخی بانک ها به مغازه هایی برای جذب و خروج منابع از استان تبدیل شده اند، ادامه داد: متاسفانه به دلیل محدودیت های منابع بانکی و سیاست های انقباضی که به صورت هیجانی از سوی سیاستگذار پولی برای کنترل تورم و نرخ ارز اتخاذ شده، بنگاه های تولیدی با مشکل سرمایه در گردش روبرو می شوند و حتی طرح های ایجادی امکان تامین مالی از بازار پول را نخواهند داشت. عزت آبادی پور، به آئین نامه صدور مجوز شرکت های سهامی عام پروژه اشاره و اظهار کرد: بر اساس قانون تجارت این شرکت ها می توانند با طی کردن فرآیندی تشکیل شوند که از دهه های گذشته این مسئولیت به سازمان بورس واگذار شده و در خردادماه سال 1400 آئین نامه ای برای این شرکت ها ایجاد کردند.
نایب رئیس اتاق کرمان افزود: خروجی این آئین نامه در طول سه سال تاسیس فقط سه شرکت بوده که دو مورد آن وابسته به نهادهای عمومی است و تنها یک شرکت خصوصی توانسته این پروسه سخت را برای تشکیل شرکت طی کند. وی تصریح کرد: این آئین نامه 27 ماده دارد که پیشنهاد ما اضافه کردن ماده 28 به این آئین نامه مبنی بر اینکه شرکت می تواند به استناد مفاد ماده 26 و با رعایت الزامات قانونی و رعایت مفاد این دستورالعمل، یکی از نهادهای مالی را با تایید سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان مدیر ناظر انتخاب نماید تا شرایط تسهیل و به اقتصاد کمک شود.
وابستگی اقتصاد به بانکها چالش جدی ایجاد می کند
در ادامه استاندار کرمان گفت: اقتصاد کشور وابسته به منابع بانکی است که با ادامه این روند، در حوزه تامین نقدینگی و تامین مالی شرکت ها، چالش جدی به وجود می آید. محمدمهدی فداکار، به فعالیت بانک های خصوصی و عدم مشارکت آنها در حوزه سرمایه گذاری پرداخت و افزود: از بانک های خصوصی در کل کشور گلایه وجود دارد و این بانک ها در استان نیز هیچ کمکی نکرده اند، جز اینکه محلی برای فرار سرمایه شدهاند. وی ادامه داد: با ایجاد انگیزه از سوی بانک های خصوصی، مبالغ زیادی توسط مردم روانه این بانک ها می شوند اما مشخص نیست که این پول کجاست و در واقع به یک چالش تبدیل شده است.
برای راه اندازی دادگاه تجاری زیرساخت لازم وجود ندارد
در ادامه رئیس کل دادگستری استان کرمان با اشاره به اینکه تشکیل دادگاههای تجاری کار مهم و ضروری است که نیازمند قانون است، گفت: لایحه آیین دادرسی تجاری از سال 99 تاکنون در مجلس شورای اسلامی مانده و هنوز تصویب نشده و در واقع زیرساخت لازم برای تاسیس دادگاه تجاری وجود ندارد. حجتالاسلام ابراهیم حمیدی، با اشاره به اینکه عنوان “جهش تولید” در گذشته نیز در شعارهای سال قرار گرفته، افزود: در گذشته کار در دست مسئولان بود که تلاش های زیادی نیز انجام شد، اما نتیجه نهایی و مطلوب مدنظر رهبر معظم انقلاب در پی نداشت.
وی ادامه داد: امسال بحث مشارکت مردم را در جهش تولید پای کار آوردند و در نظام جمهوری اسلامی ثابت شده هر کاری را در عرصه های مختلف به مردم واگذار کردیم، بسیاری از مشکلات کشور برطرف شده است.حجت الاسلام حمیدی تصریح کرد: اگر بخواهیم مردم از سرمایههای خرد و کلان خود در تولید استفاده کنند باید زمینه جذب این سرمایه فراهم باشد، در غیر این صورت در حوزه دلالی قرار می گیرند.
وی با اشاره به اینکه مردم از این موضوع گلایه دارند که دولت و مسئولان با ما همکاری نمیکنند و قوانین هم دست و پاگیر است، بیان کرد: این موارد را در دولتهای مختلف تجربه کردهایم و باید آسیبشناسی شود چرا نمیتوانیم با مردم همکاری لازم را داشته باشیم تا سرمایههای آنها را در بخش تولید جمع کنیم. رئیس کل دادگستری استان کرمان اظهار کرد: مردم از ما چیزی جز مانع ایجاد نکردن وحمایت نمیخواهند و با توجه به این مسئله مهم باید شعار سال جاری به معنای واقعی اجرا شود.
گفتنی است در این نشست پیشنهادهایی برای تحقق بخشیدن شعار سال با عنوان “جهش تولید با مشارکت مردم” ارائه شد.